Lifestyle

Tope se u ustima: Lazanje u kojima je piletina glavna zvijezda

Autor: Žene.ba
Tope se u ustima: Lazanje u kojima je piletina glavna zvijezda

U nastavku možete pronaći recept za nešto drugačiju verziju lazanja u kojima je piletina glavna zvijezda. Osim što su zdravije, ove su lazanje savršen način da reciklirate ostatke piletine.

Lazanje s piletinom – sastojci:

  • 500 g lazanja
  • 1 kg pilećih prsa
  • 700 ml pasiranog paradajza
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 kašike brašna
  • 250 g ribanog sira
  • so, biber, bosiljak, origano

Za bešamel:

  • 70 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 600 ml mlijeka
  • So, biber
  • 150 g parmezana

Lazanje s piletinom – priprema:

  1. Pileće šnicle začinite solju i biberom pa ih prepržite na naglo. Ostavite ih na toplom dok pripremate umak od paradajza.
  2. Na malo masnoće kratko prepržite češnjak pa dodajte brašno. Kad brašno zamiriše dodajte pasirani paradajz i pileći temeljac. Začinite solju, paprom, bosiljkom i origanom i kuhajte sve dok se umak ne zgusne.
  3. Pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno pa zdjelu sklonite s vatre. Dodajte mlijeko uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na vatru, začinite, a na samom kraju dodajte parmezan.
  4. Na dno četvrtaste posude stavite malo umaka od paradajza. Na umak stavite jedan red lazanja. Na lazanje složite red pilećih prsa, prelijte ih umakom od paradajza i stavite malo naribanog sira. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sve sastojke, sačuvajte samo malo sira. Neka zadnji sloj budu lazanje.
  5. Složene lazanje obilno prelijte bešamel umakom i posipajte ribanim sirom.
  6. Pecite 45 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Savjet: Ako imate kuhanu ili pečenu piletinu koja je ostala od prijašnjeg ručka, iskoristite je umjesto pilećih prsa.

(Žene.ba)