Lifestyle

Toplo vrijeme i "teške" noge

Autor: Žene.ba
Toplo vrijeme i "teške" noge
Do taloženja suvišne tečnosti dolazi zbog loše cirkulacije, hormonskih promjena i nezdravog načina života. Neophodno je povećati unos vode tokom dana, promijeniti navike u ishrani i vježbati najmanje 15 minuta.

Čim stigne toplo vrijeme većina se na kraju dana žali na otečena stopala i gležnjeve, kao i na osjećaj težine u nogama. Kao posljedica skupljanja otpadnih tečnosti u tkivima otečenost se javlja i u predjelu bokova i bedara. Do taloženja suvišne tečnosti dolazi zbog loše cirkulacije, hormonskih promena i nezdravog načina života.

Da bismo se neželjene tečnosti oslobodili neophodno je povećati unos vode tokom dana na oko dva litra, promijeniti navike u ishrani i vježbati najmanje 15 minuta. Kroz ishranu treba uzimati što više voća i povrća. Od povrća, prije svega bijeli i crni luk, praziluk i celer. Ove namirnice sadrže elemente koji svojim djelovanjem snižavaju krvni pritisak i štite srce i krvne sudove, smanjuju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola.

Sa druge strane, tikvice, rotkvice, paradajz, peršunov list i salate obiluju vodom, pa predstavljaju najbolje prirodne diuretike.

Izbacivanje suvišne tečnosti može da se poboljša i uzimanjem čajeva. Ako je otečenost prolaznog karaktera čajevi se uzimaju samo tokom kritičnog perioda. Ako je riječ o trajnom problemu, uzimaju se u ciklusima. Јedan ciklus traje mjesec dana, a onda se pravi pauza od 40 dana, pa se postupak ponavlja sa novim ciklusom.

Da bi se izbjegla otečenost, ishrana treba da bude siromašna solju, šećerom i mastima, a bogata svježim nekonzervisanim namirnicama. Prije svega treba izbjegavati hranu bogatu natrijumom, kao što su suhomesnati i konzervisani proizvodi, ali i kocke za supu.

Vijesti.ba