Lifestyle

Trikovi kako pobijediti anksioznost

Autor: Žene.ba
Trikovi kako pobijediti anksioznost

Mnogima od nas svakodnevica je toliko užurbana da čak i kada nešto radimo za svoju dobrobit to postaju samo čekirane stavke. Imamo previše obaveza i imperativa da ostvarimo svoje ciljeve, budemo bolji i pametniji nego što smo bili jučer, da zaradimo gomile novca koji trošimo na stvari koje nam nisu potrebne, ali dobivamo poruke spolja da su nam i one neophodne.

Izazovi života

Hronični stres i svakodnevni izazovi života i njihove posljedice mogu da se dovedu u ravnotežu ako primjenjujemo različite prakse koje nam mogu pružiti ventil.

Međutim, dugotrajna izloženost koja nas dovodi do granica psihološke i fizičke izdržljivosti može da proizvede brojne teškoće, a jedna od njih je i anksioznost.

Kada smo u povišenom stanju tenzije i stresa često nam je teško i da odredimo kako se zapravo osjećamo. Za početak možemo da pokušamo da identificiramo svoje misli i osjećanja koja se javljaju kod nas u određenim okolnostima.

Ovako razvijamo svjesnost o procesima koji se odigravaju unutar nas i omogućavaju nam da odredimo koje emocije i misli su za nas posebno stresne i kakve senzacije u tijelu proizvode.

Ublažiti simptome

Postoje neke prakse koje mogu da ublaže simptome anksioznosti kao što je, naprimjer, majndfulnes (mindfulness). Ova praksa usmjerene pažnje doprinosi da osjetimo povezanost s tijelom i senzacijama koje osjećamo.

Usmjeri fokus na misli, osjećanja i senzacije u tijelu. Posmatraj ih bez analize i prosuđivanja, samo primijeti šta se i gdje događa.

Koncentriraj se i prati svoje disanje prati udah i izdah koji putuju kroz tijelo i nozdrve. Usmjeri pažnju na tijelo. Koje senzacije primjećuješ i gdje se one javljaju u tijelu.

Primijeti kako tvoje tijelo reagira na stolicu ili površinu na kojoj sjediš ili ležiš, temperaturu prostorije i zvuke koji dopiru. Nastavi da dišeš i usmjeravaš pažnju na ritam svog disanja.

(Žene.ba)