Lifestyle

Trikovi pomoću kojih će veš biti blistavo bijel

Autor: Žene.ba
Trikovi pomoću kojih će veš biti blistavo bijel

Bijeli veš je sklon tamnjenju vremenom, a to možete i sami provjerite. Ako pogledate svoje majice, najvjerovatnije ćete primijetiti da su počele da tamne.

Vremenom, ove stvari dobijaju ili sivu ili žutu nijansu koju, ma koliko da perete, neće nestati. Ali, ne brinite se, jer postoji rješenje i za to.

Ovakve promjene na beloj garderobi se uglavnom rješavaju izbjeljivačem, ali postoji i za to alternativa. Naime, ako želite da svojoj bijeloj odjeći povratite čistu boju, pokušajte ovaj tretman namirnicama, koje imate kod kuće

Destilovano bijelo sirće

Ova vrsta sirćeta je odlična za čišćenje kuće, jer djeluje poput pojedinih hemikalija. Kako biste ovim sirćetom "povratili" bijelu majicu, dodajte jednu šolju destilovanog bijelog sirćeta u jedan galon vrele vode. Potopite bijelu tkaninu u smjesu i ostavite da se natapa preko noći, a zatim operite kao i obično.

Limun

Limunska kiselina može izbijeliti tkanine i dobro radi na izbjeljivanju pamučnih, lanenih i poliesterskih komada. Pomiješajte pola šolje limunovog soka (od oko četiri limuna) u jedan galon vrele vode. Dodajte bijeli veš u vodu sa limunom i ostavite da se namače najmanje jedan sat. Možete ga ostaviti da se namače duže, čak i preko noći, da izbijeli. Zatim operite kao i obično.

Soda bikarbona

Sipajte jednu šolju sode bikarbone u jedan galon ključale vode, a zatim sklonite sa vatre i dodajte bijelu odjeću. Pustite da odstoje najmanje sat vremena ili preko noći. Natrijum bikarbonat će odraditit svoje. Operite kao i obično.

Deterdžent za sudove

Većina deterdženata za pranje sudova sadrži natrijum hipohlorit (hlorni izbeljivač), koji će izbijeliti tkanine od prirodnih vlakana. Dodajte jednu četvrtinu ili polovinu šolje u galon vrele vode i uvjerite se da se potpuno rastvori. Dodajte prljavu bijelu odjeću u smešu i ostavite je najmanje 30 minuta prije nego što operete kao i obično, navodi "Realsimple.com".

(Žene.ba)