Lifestyle

Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju djecu

Autor: Žene.ba
Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju djecu

Žene koje u trudnoći često povraćaju i imaju mučnine navodno rađaju inteligentniju djecu, pokazalo je istraživanje. Kanadski naučnici otkrili su da mame koje pate od teških jutarnjih mučnina tokom trudnoće, uključujući i hiperemezu od koje je patila Kejt Midleton, obično imaju djecu s visokim IQ-om, donosi Practical Parenting.

Revolucionarna studija proučavala je 121 dijete u periodu od tri do sedam godina čije su majke tokom trudnoće patile od teških jutarnjih mučnina. Stručnjake je iznenadilo ono što su otkrili. Naime, djeca čije su majke u trudnoći imale češće i intenzivnije mučnine pokazala su mnogo bolje rezultate na testovima inteligencije, pamćenja i jezičnih veština, prenosi Super žena.

Mučnina u prosjeku pogađa i do 80 posto trudnica. I dok kod većine žena ovi neugodni simptomi prolaze nakon prvih 12 nedelja, kod nekih mogu potrajati sve do trećeg tromjesečja, pa i završetka trudnoće. Istraživači vjeruju da hormoni trudnoće povezani s jutarnjim mučninama imaju pozitivne učinke na razvoj mozga fetusa.

"Ova otkrića sugerišu da mučnina i povraćanje u trudnoći nisu potpuno štetni i zapravo mogu povoljno poboljšati dugoročni mentalni razvoj djece", izjavila je vođa istraživanja Irena Nulman za Reuters Health.

(NN)