Lifestyle

Uf, opet imam uraslu dlačicu... Kako to najbezbolnije i najbrže riješiti?

Autor: Žene.ba
Uf, opet imam uraslu dlačicu... Kako to najbezbolnije i najbrže riješiti?

Bolno, crveno i nateknuto - i posve neprikladno za sezonu kupaćih kostima koja je pred nama

Vrijeme je kratkih suknji, hlačica, majica bez rukava i kupaćih kostima, što znači da je vrijeme da pogledu izložimo svoje nožice, a i ostatak tijela.

Svatko od nas želi imati lijepu, glatku i njegovanu kožu. O uklanjanju dlaka lako se pobrinuti, no što kada se dogodi situacija uraslih dlačica? Osim što ružno izgledaju, one uzrokuju u pale na/u koži koje nije baš lako tretirati ili ih se riješiti.

Kako riješiti problem uraslih dlačica? Počnite s prevencijom, a ako to ne uspije donosimo i način kako riješiti urasle dlačice...

Prevencija

Prije nego se bacite u akciju otklanjanja dlačica britvicom, napravite piling kako biste uklonili mrtve stanice kože. Učinite to prilikom tuširanja ili kupanja, nakon što vam koža omekša od tople vode. Tek tada možete početi s uklanjanjem dlačica britvicom.

Uklanjanjem mrtvih stanica kože omogućit ćete folikulu dlačice normalan rast. Prljavština i nečistoća mogu začepiti pore i onemogućiti normalan rast dlačica što tada uzrokuje urastanje. Topla će voda, također, omekšati dlačice pa ćete ih lakše ukloniti.

Oprez kod depilacije

Prilikom uklanjanja dlačica britvicom nikako nemojte koristiti tupe britvice. S obzirom da su na njima stare dlačice, vjerojatno su se tijekom vremena već nakupile bakterije koje mogu izazvati upale na svježe obrijanoj koži. Pazite na pritisak britvice na kožu kako ne biste oštetili gornji sloj te, naravno, na samu tehniku uklanjanja dlačica. Britvica treba ići uz dlaku, a ne u suprotnom smjeru, jer to može izazvati iritaciju kože, upalu i urastanje dlačica. Pokušajte ne prelaziti britvicom preko jednog mjesta na koži previše puta jer svaki puta britvica ukloni malo gornjeg sloja kože što isto može izazvati iritaciju.

Prilikom upotrebe voska ili aparatića budite posebno oprezni. Naime, nećete moći sve dlačice ukloniti s korijenom. Neke će jednostavno puknuti na površini kože. Kada se to dogodi, nemojte ih više pokušavati ukloniti voskom. Učinite to koristeći britvicu ili ih, ako nisu vidljive, ostavite nekoliko dana dok ne narastu dovoljno za uklanjanje britvicom.

Upotreba kreme za depiliranje ne bi smjela biti uzrok urastanja dlaka pa je to jedna od opcija o kojoj trebate razmisliti ako imate većih problema s urastanjem dlačica. Krema je jedna od najnježnijih tehnika uklanjanja dlačica. Ipak, kad uklanjate dlačice priručnom žličicom, morate obratiti pozornost da poteze radite niz dlaku, a ne u suprotnom smjeru.

Veoma je važna njega nakon depilacije

Njega kože nakon depilacije jedna je od ključnih stvari kako biste spriječili ili barem ublažili urastanje dlačica:
  • redovitim laganim pilinzima uklonit ćete mrtve stanice kože što će pomoći da dlačice raste prema gore. To možete učiniti laganim pilingom pomoću spužvice, ručnika ili preparatom za piling.
  • održavanje kože hidratiziranom još je jedan od važnih koraka kojim ćete spriječiti urastanje dlačica. Mlijeko ili krema za tijelo neka budu bez mirisa.
  • pazite što nosite jer usko donje rublje, hlače i slična odjeća mogu biti razlog rasta dlačica prema unutra.
  • nakon depilacije dezinficirajte područje alkoholom ili nekim sličnim antibakterijskim sredstvom. Možda osjetite lagano peckanje što ćete ipak lakše podnijeti nego urastanje dlačica. Uklanjanjem bakterija smanjit ćete mogućnost upalnih procesa.

Šta ako ipak imate uraslu dlačicu?

Piling. Uklonite mrtve stanice kože pilingom u kremi ili pak posebnim rukavicama/spužvicama. Pripazite da niste preagresivni s pilingom – nemojte kožu istrljati do krvi. Radije trljajte nježnije duže vremena.

Primijenite toplinu. Koristite toplu i vlažn ukrpicu (neka bude što toplija, a kad se ohladi ponovo je umočite u vruću vodu) i pritisnite na svaku stranu kvržice tri do pet minuta dnevno sve dok se dlačica ne pojavi na površini. Ovo će omekšati dlačicu i privući je površini.

Čupanje. Alkoholom najprije dezinficirajte upaljeno mjesto te lagano, koristeći čiste pamučne jastučiće, pokušajte istisnuti gnoj koji se eventualno nakupio, kao i dlačicu da probije kožu. Kada se dlačica pojavi na površini možete je iščupati steriliziranom pincetom. Ako niste uspjeli pokušajte dezinficiranom iglom izvaditi uraslu dlačicu (možda će ih biti i više na jednom mjestu). Ako je to nemoguće, nemojte forsirati kako ne biste pogoršali situaciju. Ako je uspijete izvaditi iglom, do kraja je iščupajte pincetom.

Antiseptik. Na kraju na to mjesto nanesite antiseptik (antiseptičku kremu, sprej ili ulje čajevca), kao dodatnu zaštitu od infekcije.

Tradicionalna metoda opnom jajeta

Navodno će i ovo pomoći s uraslom dlačicom.

Nakon što ste obavili piling, skuhajte jaje i uzmite opnu između jajeta i ljuske. Prekrijte problematično područje opnom (jaje slobodno možete pojesti). Ostavite da se ona osuši i skupi na tom području. Jednom kad se potpuno osuši skinite je – uraslu dlačicu biste trebali povući zajedno s opnom.

Prevention.com