Dočekali ste Novu godinu, dobro ste se proveli i popili čašicu više pa vas muči mamurluk?
Ne brinite, ne morate cijeli dan provesti na mukama.
Unosom veće količine alkohola u tijelo, jetra može preraditi samo manju količinu, a neprerađeni ostatak alkohola šteti tijelu. Usto, alkohol ubrzava gubitak vode, što može dovesti do dehidracije, iritira želučanu stjenku izazivajući mučninu te povećava razinu šećera u krvi, što potiče glavobolju.
Određena alkoholna pića sadrže određene hemijske spojeve proizvedene tokom fermentacije koje piću daju okus i boju. Što je tamnije alkoholno piće, veći je udio tog hemijskog spoja, a smatra se kako upravo ta hemikalija pojačava glavobolju i druge simptome mamurluka, iako još nije razjašnjeno zašto. Zbog toga bi crveno vino, viski ili rakija vrlo lako mogli pojačati mamurluk.
Takođe, mamurluk je pojačan i nakon pića s mjehurićima. Jedna od teorija je ona da ugljen dioksid u mjehurićima ubrzava protok alkohola u crijevima.
Kako pobijediti mamaurluk
Vjerovatno ćete prvo poželjeti šoljicu kafe, ali izbjegavajte je iako se čini logičnim da će vas kofein razbuditi. Zbog kofeina ćete još više dehidrirati. Možete popiti tabletu protiv bolova, ali svakako prije nešto pojedite jer bi vam moglo biti mučno. Osvježite se tuširanjem toplom vodom koja će opustiti mišiće i umanjiti bol.
Obavezno pijete što više vode jer ste dehidrirali zbog alkohola, a ona će ublažiti glavobolju. Čini li vam se da nemate snage za cijelu čašu, pijte češće po malo.
Osim vode, možete popiti i voćni sok. Nivo šećera u tijelu vjerovatno će se jako sniziti zbog alkohola pa će vam sok vratiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniti elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Takođe možete pojesti i jabuku na prazan želudac. Jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.
Zbog dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalijuma što izaziva grčeve, povraćanje i mučninu. Ovaj problem možete lako riješiti ako pojedete bananu
Kada se osjećate bolesno uvijek pomaže i šolja čaja. Za mamurluk je dobro popiti čaj od kamilice ili mente. Pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Čaj od đumbira u kombinaciji s medom, limunom i narandžom dobar je protiv glavobolje.
Ako želite nešto konkretno, pripremite jaja. Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine, pišu Nezavisne.
Žene.ba