Lifestyle

Veliki povratak boje koja čini čuda u prostoru

Autor: Žene.ba

Nedavni sajam namještaja u Milanu, prestižni Salone del Mobile, potvrdio je veliki povratak tamnih nijansi u interijer – pored zelene i sive, izložbeni prostori bili su obilježeni i tamno plavom.

Svoje mjesto tamno plava je našla na podnim oblogama, mramoru, zavjesama, kuhinjskim otocima, frontama, sofama, foteljama, stolićima i komodama. Tamnoplavi baršun na sjedalicama kao i zavjese od istoga materijala i boje bilo je nešto što se nije moglo ne primijetiti. Teško je bilo ostati imun na mekoću i raskoš tamnoplavog baršuna. Rijetki su oni koji ne vole ovu boju, mnogima je čak najdraža, ali im se uređenje doma ne čini odviše privlačnim u ovoj nijansi. Dizajnerica Mirjana Mikulec smatra da je to ponajviše zbog toga što tamnoplavu vežemo uz neka druga, manje omiljena životna okruženja.

'Tamnoplava je zbog određene note suzdržanosti, smirenosti i hladnoće koju ima, boja diplomacije, poslovnog svijeta i uniformi pa nas asocira na posao, ali i formalnost koja isključuje spontanost. Zato ju teško zamišljamo u svome domu, gdje želimo suprotnu atmosferu. Pored toga, posljednjih dvije-tri godine pojavilo se nekoliko svijetlih nijansi plave koje su postale apsolutni hit. Činilo nam se da nema mjesta za još jednu, posve tamnu nijansu plave. Ali sajam u Milanu nam je dokazao suprotno', objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec koja plavu voli smjestiti u spavaću sobu. I to zbog njezine umirujuće, duhovne pa i mistične note koju sadrži. Pogled na plavu prije svega – odmara i opušta, pa nije ni čudo što je poželjna u spavaćoj sobi. I to čak u najtamnijim nijansama.

'Kada je nijansa sasvim tamna, onda ne treba pretjerivati. Koristite je u akcentima – tepihu, prekrivaču, boji jednog ili dijela zida, noćnom ormariću, rasvjeti i ublažite s bijelim, pastelnim, bež i svijetlo smeđim nijansama… Isto tako, zanimljiv efekt ostavlja kombiniranje različitih nijansi plave. Sve ovo možete primijeniti na drugim prostorijama u stanu – i tamo su poželjni akcenti u tamno plavoj. Trenutno svu vrlo popularne tamnoplave kuhinje i iskreno se nadam da ću u što skorije vrijeme moći kreirati jednu u ovakvoj nijansi', kaže  dizajnerica. Tamnoplavi medijapan na namještaju obogatit će prostor daškom glamoura, kao i kombiniranje s mjedenim, zlatnim i srebrnim detaljima. Bit će to prava kraljevska kombinacija. Odvažite se na nju!

Gloria.hr