Lifestyle

Vječni savjeti stilista za lijepu i njegovanu kosu

Autor: Žene.ba

https://www.instagram.com/p/BjCXKLAgks4/?utm_source=ig_embed

Stoljećima je kosa simbol ljepote i snage – različite kulture i civilizacije zagovaraju različite tretmane kose. No, ono što je svima zajedničko jest važnost zdrave i njegovane kose. Lijepa kosa zahtjeva pažnju i posvećenost; nije dovoljno samo oprati kosu kako bi ona bila njegovana i kako bi djelovala zdravo, potrebno je svaki dan odvojiti malo vremena.

Zdrave namirnice, odabir šampona koji najbolje odgovara našem tipu kose, redovan odlazak frizeru i dovoljno tekućine samo su neki od razloga koji će našu kosu učiniti zanosnom. Uz malo pažnje i truda može biti sjajna i puna volumena, pogotovo ako se pridržavamo dobro provjerenih pravila svjetskih stilista.

https://www.instagram.com/p/BHr5jY6j1ZI/?utm_source=ig_embed

SAVJETI STILISTA KOJE BI MOGLI ISPROBATI
Pažljivo češljajte kosu

Kosu svako jutro raščešljajte češljem, a tek nakon toga koristite četku. Tako ćete spriječiti zapetljavanje, a kosa će vam izgledati mekano i uredno.

Koristite regenerator prije šampona

Iako se rijetko tko pridržava ovog pravila i gotovo svi prvo šamponiraju i isperu kosu, a tek potom na nju nanose regenerator, ovaj način njege kose je mnogo učinkovitiji. Spriječit će dojam teške i masne kose, što se često zna dogoditi nakon korištenja regeneratora. A i kosa će duže izgledati lepršavo.

Što češće šišajte vrhove

Potrudite se biti odgovorne prema svojoj kosi i posjećujte frizera minimalno jednom u 2 mjeseca. Iako nije lako odlučiti se na često šišanje kose pogotovo kada je kratka i kada ste u procesu puštanja kose, ipak će efekt biti bolji ako ne dozvolite da vam se vrhovi rasvjetaju.

https://www.instagram.com/p/BioS9mPgeeb/?utm_source=ig_embed

Koristite prirodne maske za kosu

Iskoristite zdrave namirnice koje konzumirate u svojoj prehrani i nahranite svoju kosu. Uz masku od jaja i meda ili zdravih ulja i cimeta, kosa će vam se pretvoriti u zanosne slapove. Priuštite svojoj kosi takav tretman barem jednom tjedno.

Ne pretjerujte sa šamponiranjem

Iako je nepisano pravilo kako je pravilno kosu šamponirati dva puta, pokušajte sljedeći put oprati kosu samo jednim šamponiranjem.

Isperite kosu što hladnijom vodom

Vruća kosa nimalo ne godi kosi. Mlaka i hladna voda puno je bolja opcija.

Koristite što manje preparata

Manje je više i u ovom slučaju. Previše preparata samo će opteretiit vašu kosu i oštetit će njezinu kvalitetu. Izgubit će sjaj i prirodni volumen, što nikako nije cilj.

Ne omatajte kosu ručnikom nakon pranja

Težina ručnika šteti kosi pa je zato bolje samo laganim pokretima pokupiti višak vode i sušiti je što je prirodnije moguće.

https://www.instagram.com/p/BhW11UZF_p5/?utm_source=ig_embed

Pravilno sušite kosu

Prvo na srednjoj temperaturi sušila za kosu osušite vrhove, a onda se pozabavite kosom pri tjemenu. To će vam pomoći da postignete željeni volumen kose.

Jedite zdravo

Puno zeljastog povrća koje je bogato željezom i vitaminom E imat će odličan učinak na vašu kosu. Također, pretjerivanje s masnom hranom zatvorit će pore, a to nimalo ne ide u prilog zdravoj i lijepoj kosi. Priušite si obroke bogate piletinom i ribom, mahunarkama i žitaricama.

Unosite dovoljno tekućine

Voda je važna i za lijepu kosu. Tijekom dana popijte je barem 2,5 litre.

Štitite kosu od sunca

Sprejevi s UV zaštitom odlično će štititi kosu tijekom sunčanih ljetnih dana.

https://www.instagram.com/p/Bi5RIW4nB3r/?utm_source=ig_embed

Ne farbajte kosu prečesto

Najkraći period koji biste trebali izdržati bez ponovnog farbanja je 6 do 8 tjedana. Bolje je koristiti šampon u boji. Također, manje je štetno za kosu koristiti polutrajne boje kojima ćete je osvježiti od onih trajnih koje štete kosi i oduzimaju joj prirodni sjaj. Pramenovi su također uvijek dobra opcija.

Ne dirajte kosu

Kosa će vam se prije zamastiti i prije ćete prenijeti bakterije ukoliko kosu opsesivno dodirujete. Ukoliko vam kosa smeta, bolje je rješenje skupiti je u rep ili pletenicu.

https://www.instagram.com/p/BL3u4AhjFCq/?utm_source=ig_embed

Journal.hr