Lifestyle

Vodič i za one bez inspiracije: 8 temeljnih savjeta za uređenje balkona i terasa

Autor: Žene.ba

Počinje sezona uređenja terasa i balkona, no, prije nego što krenete s brojnim isprikama i razlozima zašto ne urediti svoj balkon ili terasu, donosimo nekoliko savjeta koji će vam vjerujemo pomoći da promijenite mišljenje.

1. Niti jedan balkon nije premali. I minijaturni balkon već je dovoljan za ležaljku i nekoliko cvjetova koji će uljepšati vašu svakodnevicu.

2. Ne, nije sve tako skupo i nedostižno. Umjesto da kupujete gomilu biljaka, visećih teglica, nove stolce, stol, roštilj… dobro proučite što možete iskoristiti od već postojećih stvari. Primjerice, biljke uopće ne moraju visjeti na ogradi balkona, odlična je opcija da ih stavite na police, a za tu svrhu poslužit će i stari regal kojeg možete prebojiti ili ga presvući s dekorativnom tapetom.

3. Uložite u detalje, ali odredite si prioritete. Naime, poznato je da jastuci, stolnjaci, ležaljke blijede i mijenjaju boju. Naš savjet je, nemojte robovati stvarima, ako već na početku ljeta odlučite ili ćete svake sezone kupovati sav novi tekstilni asortiman ili ćete se jako disciplinirati. Obje odluke su legitimne.

4. Zaštita od sunca je uistinu tema za sebe i za nju ne postoji jednoznačan odgovor. Pomične tende su odlično rješenje za balkone, suncobrani praktično i jeftino rješenje za lođe, rolete su vrlo efikasno, ali i često neestetsko rješenje. Uvijek je dobra opcija i pergola s biljkama puzalicama poput bršljana i loze, a divni su i bambusi koji stvaraju predivan ugođaj te štite od sunca i pogleda.

5. Ugođaj, da to je ključna riječ koja je kod uređenja vanjskog prostora najvažnija. Ni jedna biljka, komad namještaja, tenda, pločice, decking na podu ne može napraviti puno, ako niste stvorili ugođaj potreban za opuštanje.

Solarne lampice, svijeće, lučice, lanterne, diskretna podna rasvjeta, neki zanimljiv plakat na zidu, slika, zanimljive posude, tekstili i razni pomno odabrani detalji, to su one stvari s kojima ćete zamaskirati sve nesavršenosti prostora i s kojima ćete stvoriti ugođaj koji želite.

6. Najčešća greška? Pretrpanost. Jednostavno, balkon ne može istovremeno i spremište bicikla, starih stvari koje ne koristite i divna oaza opuštanja.

7. Još veća pogreška je što se većina ljudi fokusira samo na biljke, a ne na stvaranje ambijenta. Jako puno ćete postići ako obojite ogradu ili zid, stavite lijepu garnituru za sjedenje, rasvjetu, lijep pod...

8. Ukratko, uređenju svog balkona, lođe, terase, vrta bez obzira na veličinu i budžet kojim raspolažete pristupite jednako kao da uređujete svoj dnevni boravak, jer to zapravo i on mora postati, vaša ljetna rezidencija na otvorenom.

Zadovoljna.hr