Lista najboljih savjeta

Vrijeme je za proljetno čišćenje: Za neke stvari je potrebna posebna pažnja

Autor: Žene.ba
Vrijeme je za proljetno čišćenje: Za neke stvari je potrebna posebna pažnja
Foto: Ilustracija

Proljeće svi gledamo kao na novi početak, a ovo je i vrijeme kada želimo osvježiti svoj dom. Ako ste odgađali proljetno čišćenje, donosimo vam listu najboljih savjeta kako temeljito očistiti svoj dom. Neki od njih mogu zahtijevati malo vremena, ali ne dopustite da vas to obeshrabri, jer će na kraju rezultat biti sjajan. Evo šta nikako ne smijete zaboraviti očistiti.

Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica jer im to predstavlja veliki izazov. Ako im se posvetite barem jednom godišnje, možete uzeti vremena da se popnete na ljestve i detaljno očistite, ali i pregledate nepotrebne predmete koje želite ukloniti.

Obračunajte se s prljavštinom na roletama i zavjesama

Pomaknite namještaj kako biste usisali pod ispod njega. Ako imate tepih, iskoristite priliku da ga temeljito očistite. Možete zatražiti pomoć profesionalaca kako biste osigurali da vaš stari tepih izgleda kao nov. Redovno godišnje čišćenje može produžiti svježinu i trajnost vašeg tepiha.

Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču

Ako se odlučite očistiti svoj tapacirani namještaj, možete se iznenaditi količinom sitnica poput kovanica, olovaka ili drugih predmeta koje izvučete iz prašnjavih uglova fotelja i kauča. Čišćenje može biti i zabavno iskustvo, a ako je vaš namještaj presvučen tkaninom godinama, razmislite o angažovanju profesionalnih čistača tepiha koji će osvježiti vašu dnevnu sobu nakon što srede tepihe. Ulaganje u redovito održavanje može produžiti životni vijek vašeg namještaja i tepiha, čime ćete izbjeći trošak kupovine novog.

Pranje prozora

Pranje prozora  sunčanog proljetnog dana predstavlja izvrsnu kombinaciju. Dok vas miluju tople sunčeve zrake, obavljate i malu tjelovježbu, a na kraju možete uživati u rezultatu – pogledu kroz savršeno čiste prozore. Ne zaboravite tokom pranja prozora očistiti i prozorske okvire.