Lifestyle

Za nestrpljive: Tri simptoma koja otkrivaju trudnoću i prije testa

Autor: Žene.ba
Za nestrpljive: Tri simptoma koja otkrivaju trudnoću i prije testa

Jednom kada s partnerom donesete odluku da je vrijeme za bebu, po glavi vam se počinje motati pitanje jesam li sad možda trudna? Najbolji dokaz da jeste je test za trudnoću i, naravno, odlazak na ginekološki pregled.

Međutim, postoje neki rani znakovi trudnoće koji vam potencijalno mogu dati odgovor na to pitanje prije testova, liječnika, pa čak i prije kašnjenja menstruacije.

Prije nego što navedemo tri rana znaka trudnoće, napominjemo da mnogi znakovi i simptomi nisu jedinstveni samo za trudnoćuNeki simptomi mogu značiti i da ćete se razboljeti ili da ćete uskoro dobiti menstruaciju. Također, možete biti trudni, a da vam se ne pojave neki uobičajeni simptomi.

Ako želite biti sigurni u trudnoću, napravite kućni test i posjetite doktora, a sada pročitajte tri rana znaka trudnoće koja bi vam mogla otkriti da ste trudni i prije nego što poduzmete spomenute konkretne korake.

1. Promjene u grudima

Čim žena ostane trudna, događaju se promjene u grudima koje se počinju pripremati za hranjenje djeteta. Te promjene mogu uključivati osjetljivost, trnce s promjenama temperature i rast grudi. Areole postaju tamnije, a malene žlijezde na njima ispupčenije.

2. Porast libida

Već na samom početku trudnoće kod žena se može pojačati libido. Razlog povećanog libida su promjene u razinama hormona koje mogu utjecati na povećanu želju za seksom.

Bitno je znati da ne trebate izbjegavati seks u prvim sedmicama trudnoće, osim ako nemate neke komplikacije, odnosno rizičnu trudnoću. U tom slučaju obavezno se posavjetujte s doktorom.

3. Umor/iscrpljenost

Umor je jedan od najranijih simptoma trudnoće. Niko sa sigurnošću ne zna što uzrokuje pospanost tokom prvog tromjesečja, ali moguće je da brzi porast razine hormona progesterona tokom rane trudnoće može pridonijeti umoru.

Osim umora, hormonalne promjene mogu izazvati mučnine i promjene u raspoloženju. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da se odmarate što više možete, prenosi zadovoljna.hr.

(Žene.ba)