Neki od zanimljivih i nesvakidašnjih sastojaka koje ovaj napitak sadrži su:
Kurkuma
Ovaj začin je vrlo sličan đumbiru i zove se žuti đumbir ili indijski šafran zbog žute boje. Kurkumin sadržan u korijenu ima antiseptički i protivupalni učinak, a već se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.
Kardamom
Kardamom pripada đumbirskim biljkama, a poznat je po svojim eteričnim uljima koji imaju antiseptičko, umirujuće i protivupalno dejstvo na naše tijelo. Da bi se kompletan učinak kardamoma razvio, treba da ga kupite u svježem obliku, prenosi Avaz.
Sastojci:
200 ml vode
1 čajna kašičica tamne kurkume
2 štapića cimeta
5 mahuna kardamoma
30 g svježeg đumbira
600 ml zobenog, bademovog ili rižinog mlijeka
2 prstohvata svježe mljevenog crnog bibera
1 kašika lanenog ulja
1 čajna kašičica meda
Priprema:
Prokuhajte vodu. Oljuštite đumbir i izrežite ga na tanke kriške. Pomiješajte kurkumu, biber i kardamom, dodajte štapiće cimeta i đumbir te sve stavite u lonac s toplom vodom. Kuhajte oko osam minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte mlijeko i lagano zagrijte smjesu, a zatim sklonite lonac sa toplote. Dodajte laneno ulje i zasladite s medom po volji. Sve dobro promiješajte. Nakon što izvadite štapiće od cimeta, mlijeko možete sipati kroz cjediljku. Sastojci su još intenzivniji ako ih usitnite u blenderu. Tada je vaše mlijeko gušće i sadrži još više vlakana.
(Čuvajzdravlje)