Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku čiji naziv potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv njega je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore.
Za razliku od drugog voća, avokado u najvećem postotku čine masti. Bogat je vitaminima E, C i B6 te kalijem i luteinom.
Avokado je, kao i maslinovo ulje , bogat monozasićenim masnim kiselinama koje su zaslužne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. On snižava razinu lošeg holesterola i triglicerida te povećava razinu dobrog holesterola.
Sadrži brojne antioksidanse među kojima su lutein i zeaksantin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida, a kalij koji se u njemu nalazi zaslužan je za bolji prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode i dobar rad metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.
Monozasićene masne kiseline u avokadu pomažu pri liječenju suhe i oštećene kože te pripomaže zacjeljivanju rana na tijelu jer održavaju gornji sloj kože hidratiziranim te ju, također, čine zdravom i zaštićenom od preuranjenog starenja.
Također, dobar je saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima jer je bogat dijetnim vlaknima te sadrži malo ugljikohidrata i pruža duži osjećaj sitosti.
Wall.hr