Lifestyle

Zašto je maslinovo ulje dobro u dječijoj prehrani

Autor: Žene.ba
Zašto je maslinovo ulje dobro u dječijoj prehrani

Nutricionisti su nedavno potvrdili da samo jedna kašičica maslinovog ulja dodata gotovoj kašici od povrća pomaže razvoj mozga i očiju kod bebe. Neke mediteranske zemlje u skladu sa tim (Italija) proizvode posebno maslinovo ulje namijenjeno ishrani male djece od probranih plodova masline i obogaćeno vitaminima A, D, E i B6 korisnih za razvoj djeteta.

Nutricionisti preporučuju uvođenje ove namirnice u dječiju ishranu već u početku dohrane. Razlog je jednostavan, maslinovo ulje sastoji se od masnih kiselina, od kojih je 74,45 posto nezasićenih, 16,16 posto zasićenih i 8,84 posto višestruko zasićenih. Upravo zbog ovakvog sastava i razmjera odlično je za bebin organizam.

Za dijete su masne kiseline vrlo važne jer ulaze u strukturu mozga i mrežnjače oka. Maslinovo ulje bogato je i antioksidansima.

Maslinovo ulje najbolje je dodati sirovo, već gotovoj kašici od povrća. Na taj način ulje zadržava svoje hranljive osobine, a i lakše se vari. Za početak je dovoljno dodati kašičicu ulja na 100 grama kašice. Najbolji izbor je svakako ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobija tokom mehaničkog procesa, a ne hemijskog. Nivo kiselosti je vrlo nizak i ne prelazi jedan posto, što je važno za ukus i miris namirnice.

Maslinovo ulje čuvajte na temperaturi od 10 do 15 stepeni, zaštićeno od svjetla. I vodite računa da godinu nakon dana proizvodnje može oksidirati i poprimiti loš miris i okus.

(Cuvajzdravlje.ba)