Lifestyle

Zašto prozore ne treba prati kada je sunčano

Autor: Žene.ba
Zašto prozore ne treba prati kada je sunčano

Uprljane prozore nikada nemojte da perete kada je napolju jako sunce.

Glavni razlog leži u temperaturi. Ako je napolju vruće i sunčano, sunce može prebrzo osušiti prozore, što obično rezultira pojavom mrlja i pruga.

Ova neželjena pojava dešava se zato što voda i sredstvo za čišćenje prozora isparavaju brzo na toploti, ostavljajući za sobom neugledne tragove.

Stručnjaci za čišćenje potvrđuju ovu teoriju i ističu da je izbjegavanje čišćenja prozora po vrućem danu zapravo istinito.

Idealno vrijeme za čišćenje prozora je oblačan dan. U tom slučaju, preporučuje se korišćenje sredstava za pranje stakla kako biste postigli besprijekorne rezultate bez tragova kamenca ili mrlja.

Ako, pak, nemate izbora i morate čistiti prozore dok je sunčano, savjetuje se da koristite pjenastu gumu i čistite samo male površine ili jedan prozor odjednom kako biste izbjegli brzo sušenje tečnosti na staklu.

Čišćenje prozora značajno utiče na nivo prirodnog svjetla u prostoriji. Čisti prozori omogućavaju više svjetlosti da prodre, čineći vaš dom vedrijim i prijatnijim mjestom za boravak.

Stoga, pametno je planirati čišćenje prozora tokom oblačnih dana ili rano ujutru kada su temperature niže, izbjegavajući tako nepotrebne muke i neželjene tragove na prozorima.

(Žene.ba)