Lifestyle

Zbog čega padamo u dubok san poslije prejedanja i kako to spriječiti

Autor: Žene.ba
Zbog čega padamo u dubok san poslije prejedanja i kako to spriječiti

Većina ljudi poslije ručka, kao najobilnijeg jela, voli malo prileći i odrijemati. Ta pospanost poslije obroka je klasičan primjer takozvane kome poslije prejedanja – ili, medicinski rečeno, postprandijalne somnolencije.

Prema pisanju sajta Real Simple, dijetetičari su objasnili koji su simptomi, uzroci i kako da spriječite ovo stanje.

Zašto se javlja potreba za snom

"Koma" poslije obilnog obroka javlja se kao osjećaj umora. Dijetetičarka Kristen Karli objašnjava da ona ne mijenja vaš mentalni status, ali da izaziva ekstremni umor i letargiju koja može da izazove dubok san.

- Mnogo toga ima veze s prirodnim procesom varenja - kaže Karli.

- Kad pojedete veliki obrok, vaše tijelo usmjerava značajnu količinu krvi u digestivni sistem da razgradi hranu. Ovo odvraća krv od drugih sistema, uključujući mozak, što može dovesti do letargije.

Stvarne hranljive materije u hrani - prije svega ugljeni hidrati i masti - također igraju ulogu u izazivanju ove "kome".

- Za početak, veliki obrok, posebno onaj s visokim sadržajem ugljenih hidrata, može da dovede do brzog skoka nivoa šećera u krvi. To često prati pad šećera u krvi, izazivajući osjećaj ekstremnog umora - objašnjava dijetetičarka.

U međuvremenu, nakon što pojedete obrok s visokim sadržajem masti, vaše tijelo oslobađa hormone kao što je holecistokinin.

- Ovaj hormon regulira apetit i varenje. Usporava kretanje hrane iz želuca u tanko crijevo, produžavajući proces varenja. I ovaj hormonski odgovor može da doprinese osjećaju tromosti i letargije - ističe Karli.

Štaviše, ugljeni hidrati i masti mogu da izazovu kaskadu hemijskih reakcija koje mogu da dovedu do tog osjećaja kome.

- Kad jedete obrok bogat ugljenim hidratima i mastima, to može da izazove oslobađanje inzulina - objašnjava dijetetičar Valeri Ageman.

Inzulin je hormon koji pokreće glukozu, ili šećer, iz krvotoka u ćelije za energiju. Ovo povećava proizvodnju triptofana, aminokiseline, u mozgu. Odatle, triptofan povećava nivoe serotonina, neurotransmitera uključenog u raspoloženje i san. Prema Agemanu, povećani serotonin uzrokuje da se tijelo opusti, što uzrokuje pospanost.

Uobičajeni simptomi prehrambene kome

Simptomi mogu da se razlikuju od osobe do osobe i mogu da variraju po težini, u zavisnosti od pojedinca i obroka.

- Neki ljudi mogu da budu osjetljiviji na određenu hranu ili veličinu obroka, dok drugi možda neće osjetiti značajnu pospanost nakon što pojedu istu hranu - kaže Karli.

Generalno, uobičajeni znaci uključuju nadimanje, osjećaj punoće, pospanost ili umor, nizak nivo energije, slabu pažnju i koncentraciju.

Čovjek može da se osjeća umorno nakon konzumiranja bilo koje hrane, u zavisnosti od njegovog metabolizma i navika. Međutim, određene namirnice imaju veće šanse da izazovu pospanost.

Hrana s visokim sadržajem masti: Tu spadaju hamburgeri, pomfrit, mliječni šejkovi, i duboko pržena jela (pržena piletina, štapići mocarele i kolutići luka), kao i bogati deserti kao što su čizkejk, čokoladni mus i sladoled.

Rafinirani ugljeni hidrati: U ovu grupu spadaju tjestenina od bijelog brašna, bijeli pirinač i pica (koja obično ima koru od bijelog brašna). Uobičajeni pokretači su pizze s debelim korama i "teškim" prelivima s visokim sadržajem masti i dodacima od prerađenog crvenog mesa, piše Avaz.

Hrana s visokim sadržajem šećera: Visok sadržaj šećera može da izazove skokove šećera u krvi, otvarajući put za pad energije. To uključuje gazirana pića i slatke napitke (kao što su sportska pića i zaslađeni čajevi), slatkiše, peciva, žitarice za doručak, sladoled, aromatizirane jogurte i čokoladno mlijeko s dodatkom šećera.

Hrana s triptofanom: Inzulin može da potakne proizvodnju aminokiseline triptofana - ali triptofan se prirodno nalazi i u nekim namirnicama. Namirnice koje sadrže ovu aminokiselinu su zob, med, banane, mliječni proizvodi (kao što su mlijeko i sir) i živina poput ćuretine.

Veliki obroci: Oni će značajno utjecati na protok krvi, varenje i oslobađanje hormona i neurotransmitera koji doprinose pospanosti poslije obroka.

Kako spriječiti prehrambenu komu

Ne morate nužno da izbjegavate sve ove namirnice u potpunosti da biste spriječili san poslije obroka. Uz pažljiviji pristup obrocima moguće je uživati u ovoj hrani, a da ne zadrijemate odmah nakon što ih pojedete.

Jedite manje obroke, izaberite mješavinu hranljivih materija, ostanite hidrirani i prošetajte. Lagana fizička aktivnost, kao što je kratka šetnja, može da pomogne da se poboljša protok krvi i smanji trajanje pada energije poslije obroka.

Za većinu ljudi simptomi "kome" zbog hrane dostižu vrhunac nakon jednog ili dva sata i traju nekoliko sati. Obično su privremeni i neće imati dugoročne efekte. Faktori poput vašeg metabolizma, statusa hidratacije i vrste hrane koju ste jeli će odrediti koliko može da traje.

Žene.ba