Lifestyle

Žena kojoj je dva puta dijagnosticiran rak debelog crijeva dijeli prve simptome

Autor: Žene.ba
Žena kojoj je dva puta dijagnosticiran rak debelog crijeva dijeli prve simptome

Majka dvoje djece kojoj je dva puta prije 50. godine dijagnosticiran rak debelog crijeva osjećala je suptilne simptome poput bolova u leđima, gubitka težine i plinova koje su čak i doktori ignorisali, donosi Daily Mail. Sherri Rollins iz Sjeverne Karoline počela je osjećati bolove u leđima 2017. godine. Iako je snimanje pokazalo leziju na jetri, gastroenterolog joj je rekao da nema razloga za brigu.

Međutim, kada je nekoliko mjeseci kasnije otišla drugom doktoru na magnetsku rezonancu, dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva u četvrtom stadiju. Bila je to ista bolest koja je ubila njenog oca u njegovim ranim 50-ima. ''Nisam nikada mislila da bi se meni išta takvo moglo dogoditi'', rekla je Rollins. ''Bila sam uvijek zdrava osoba i redovno sam išla na liječničke preglede.''

Rak joj se proširio na jetru te je odlazila na kemoterapiju godinu dana prije operacije. Bila je u remisiji četiri godine prije nego što je ponovno počela osjećati simptome, objašnjava. Tada je počela naglo mršati i imala je bolne grčeve u trbuhu. ''Imala sam užasno bolne plinove i osjećala sam kao da nikada ne mogu do kraja obaviti veliku nuždu'', dodala je.

Iako su svi nalazi bili dobri, ali nije se mogla otresti osjećaja da nešto nije u redu. Čak je i njen onkolog bio uvjeren da je sve u redu. No, u martu 2022. liječnici su pronašli tumor u njezinu rektumu koji se proširio na dno zdjelice.

Stope raka debelog crijeva u porastu su diljem svijeta, osobno kod mladih ljudi. Očekuje se da će se stope udvostručiti u mlađima od 50 godina u SAD-u do 2030. godine, a očekuje se da će rak debelog crijeva postati vodeći uzrok smrti od raka kod Amerikanaca mlađih od 50 godina do kraja desetljeća.

Sherri je bila podvrgnuta intraoperativnom zračenju, što je tretman zračenjem koji se provodi tokom operacije. Cilj je isporučiti veće doze zračenja, a istovremeno spriječiti da pogodi obližnje organe, objašnjavaju doktori. Još uvijek ima neke dugotrajne posljedice liječenja poput oštećenja živaca u rukama. Sada potiče druge da nikada ne ignorišu njene simptome, prenosi Index.hr.

(Žene.ba)