Lifestyle

Žene bi trebale izaći s prijateljicama dva puta sedmično zbog boljeg zdravlja

Autor: Žene.ba
Žene bi trebale izaći s prijateljicama dva puta sedmično zbog boljeg zdravlja

Ako se ne viđate prečesto s prijateljicama, sigurni smo da ćete to promijeniti nakon što pročitate rezultate novog istraživanja.

Naime, prema znanstvenicima s Oxforda, žene bi trebale provoditi vrijeme s prijateljicama barem dva puta sedmično kako bi popravile opće zdravstveno stanje.

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opće zdravstveno stanje žene itekako bolje kada se druži s prijateljicama barem dva puta sedmično  i pritom popije pivo ili trača.

“Takve stvari potiču žene na socijalizaciju, pijenje i smijeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sustav, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osjećaju puno bolje”, izjavio je Dunar.

Znanstvenicu su u okviru istraživanja došli do podatka da samo dvije od pet žena jednom sedmično izlaze s prijateljicama na večeru, ali puno rjeđe kada imaju obitelj. Također, žene u prosjeku posvećuju premalo vremena za njegovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smijeh, zbijajući šale i prepričavajući situacije koje ih nasmijavaju, ali važan čimbenik je i veličina grupe. Smijeh u manjim skupinama je vjerojatniji nego u većima pa je preporuka sastajati se u grupi koja uključuje najviše četiri prijatelja.

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju održavati prijateljske veze. To povećava razinu serotonina i oksitocina”, smatra psihologinja Alisa Ruby Bash, a njenu tezu potvrđuje spomenuto istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni kako ne bismo bili usamljeni”, dodaje Bash.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osjećaju krivima ako napuštaju obitelj radi pića s prijateljima. Međutim, važno je pronaći vrijeme za sebe jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smijeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Index.hr