Ususret Osmom martu

Znate li koja se simbolika krije iza poklanjanja cvijeća ?

Autor: Žene.ba
Znate li koja se simbolika krije iza poklanjanja cvijeća ?
Foto: Ilustracija

Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. marta, posvećen je obilježavanju postignuća žena u privredi, politici i društvu, te ističe aktuelne izazove u oblasti ženskih prava. Prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom Socijalističke partije Amerike. Ovaj dan također obilježava historijske događaje, uključujući tragediju u fabrici Triangle Shirtwaist  u New Yorku 1911. godine, gdje je više od 140 žena izgubilo život u požaru.

Početkom dvadesetog vijeka, usljed ubrzanog rasta industrijske revolucije, došlo je do značajnog narušavanja radničkih prava. Žene koje su radile u tekstilnoj industriji otvoreno su protestovale 8. marta 1857. u Njujorku. Ovaj događaj je bio prekretnica, dovodeći do osnivanja prvih sindikata, redovnih demonstracija i organizovanja marševa i protesta koji su postali tradicija na Međunarodni dan žena. Pored ovih aktivnosti, vremenom se kao bitna karakteristika ovog dana izdvojio još jedan simbol - darivanje cvijeća.

Crveni karanfil 

Crveni karanfil ima poseban značaj kao simbol Međunarodnog dana žena, često se daruje ženama kako bi izrazio poštovanje i zahvalnost. Ovaj cvijet također simbolizuje borbu za radnička prava i nosi dublju simboliku, uključujući divljenje i poštovanje prema ženama. Tradicija darivanja cvijeta ženi oduvijek je bila gesta pažnje i zahvalnosti, a crveni karanfil na Dan žena predstavlja izraz posebnog počašćivanja. Osim toga, simbolizuje priznavanje, jednakost i ravnopravnost, predstavljajući vrijednosti povezane sa polnom jednakosti.

Mimoze

Osim crvenih karanfila, u ovim danima često ćemo vidjeti još jedan cvijet u centralnoj ulozi - žute mimoze. Talijanske feministice četrdesetih godina prošlog vijeka popularizovale su ovaj cvijet. Mimoze postaju simbol snage, ali i nježnosti i osjetljivosti - karakteristike koje definišu današnju modernu ženu. Taj spoj snage i ranjivosti postaje prepoznatljiv, a darivanje mimoza postalo je tradicija koju muškarci i žene širom svijeta praktikuju kako bi izrazili poštovanje prema svojim najdražim ženama.

Poklonite ženi cvijeće

U ovim danima, posebno je važno naglašavati aktuelne društvene probleme, pozivati na jednakost i aktivno raditi na rješavanju problema koji i dalje postoje u modernom društvu, bez obzira na deklarisano izazivanje jednakosti. Biti podrška ženama u borbi za ravnopravnost postaje ključno, ali također biti podrška i oslonac u svakodnevnom životu. Iako darivanje cvjeća može djelovati kao mala gesta, ponekad upravo taj jedan karanfil može biti simbol pažnje koji pokreće velike promjene.