Koji je vaš?

Znate li pet jezika ljubavi?

Autor: Žene.ba
Znate li pet jezika ljubavi?
Foto: Ilustracija

Ponekad čak i kada partneri jednako snažno osjećaju ljubav, ona može izgubiti svoj smisao jer je izražavaju na različite načine, kao da govore različitim jezicima.

Dr. Gary Chapman je razvio koncept pet osnovnih jezika ljubavi u svojoj knjizi "The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts", u kojoj opisuje pet jedinstvenih stilova izražavanja ljubavi. Iako većina nas može povezati s više od jednog od ovih jezika, svako od nas ima jedan koji mu znači najviše i koji je njegov primarni ljubavni jezik.

Riječi i komplimenti

Ako su vaš primarni jezik ljubavi riječi, važno vam je verbalno izražavanje ljubavi, što uključuje često izgovaranje "volim te", davanje komplimenata, izražavanje zahvalnosti, ohrabrivanje riječima i redovitu digitalnu komunikaciju.

Pisani i verbalni izrazi ljubavi su vam ključni i doprinose osjećaju da ste razumijeni, cijenjeni i voljeni.

Zajednički provedeno vrijeme

Najviše se osjećate voljeno kada partner pokazuje aktivnu želju za provođenjem vremena s vama i redovno se druži s vama. Posebno cijenite kada vas partner pažljivo sluša i održava čest kontakt očima.

Osjećate snažnu potrebu da aktivno provodite vrijeme sa svojim partnerom, sudjelujete u značajnim i dubokim razgovorima ili uživate u raznim zajedničkim aktivnostima.

Djela

Ako vaš ljubavni jezik su djela, onda cijenite kada partner pokazuje brigu i pažnju kroz konkretna djela koja olakšavaju vaš život. To može uključivati donošenje supe kada ste bolesni, pripremu jutarnje kafe ili preuzimanje odjeće iz hemijskog čišćenja kada ste prezaposleni. Takva djela pokazuju vam da je vaš partner stvarno prisutan i brine se za vaše potrebe.

Pokloni

Pokloni su važan ljubavni jezik za vas: osjećate se voljenima kada vam ljudi poklanjaju vizualne simbole ljubavi. Važno vam je da ti pokloni nisu nužno skupi, već da pokazuju da je partner pažljivo razmišljao i pokazuje dubinu svojih osjećaja prema vama. Za vas, proces darivanja uključuje emotivnu vrijednost i pokazuje koliko vas partner poznaje i sluša.

Dodir

Fizički dodir kao primarni jezik ljubavi čini da se osjećate voljenima kada primate fizičke znakove naklonosti, kao što su poljupci, držanje za ruke, maženje na kauču ili intimni kontakt. Za vas, fizička intimnost i dodir su važan način izražavanja ljubavi i osjećate se povezano s partnerom kroz te geste. Često tražite prilike za dodirivanje partnera, čak i na suptilan način, jer vam to donosi osjećaj bliskosti i povezanosti.