za zdraviji osmijeh

4 greške koje sigurno radite dok perete zube

Autor: Žene.ba
4 greške koje sigurno radite dok perete zube
FOTO: Ilustracija

Zdrav osmijeh najbolji je asesoar. Samim tim pranje zuba najmanje dva puta dnevno i po dva minuta trebao bi biti odgovor za zdrave zube i desni, no da li je to baš tako?

Istina je da i pranje zuba i desni na pogrešan način može uzrokovati karijes, parodontalne bolesti i oštećenja zuba. Upravo zbog toga u ovom članku ćemo se fokusirati na pravilne metode pranja zuba, greške koje svi pravimo, ali i na konkretne proizvode koji za cilj imaju divan osmijeh.

Tačnije, dok ne dođemo do savršenog osmijeha, važno je da se upoznamo sa nekim uobičajenim greškama koje pravimo prilikom pranja zuba. Bez brige, niste jedini koji ste stavili previše paste na četkicu misleći da je to rješenje ili zaboravili promijeniti četkicu duže od 6 mjeseci - Been there, done that ili jednostavno: svi smo to radili, ali došlo je vrijeme da se greške isprave.

Nanosite previše paste za zube na četkicu

Započnimo s najčešćom greškom. Da, da, to što mislite da će vam više paste dati nevjerojatan osmijeh i savršeno bijele zube ipak je samo mit. Istina je da što je previše paste za zube na četkici, to je previše pjene i to može samo iritirati desni i otežati ispiranje. Nanesite pastu za zube u količini koja je otprilike u veličini graška.

Ne sjećate se kad ste zadnji put kupili novu četkicu?

Da li je vaša četkica za zube sa vama duže nego što biste željeli priznati? Dok se možda čini kao sitnica, stručnjaci preporučuju da promijenite četkicu svaka tri do četiri mjeseca. Naime, svaka četkica za zube nije dizajnirana za neograničeno trajanje. Nakon otprilike 2 mjeseca korištenja, dlačice na četkici počinju se trošiti što djeluje na efektivnost njege zuba, prenosi Bonjour.ba

View this post on Instagram

A post shared by CLARA MILANO (@clara.milano)

Zanemarivanje interdentalne čistoće

Korak koji ne možemo dovoljno naglasiti jeste upravo ovaj, a i vaš stomatolog će se složiti sa tim. Koristite interdentalne četkice da biste bili sigurni da su sva mjesta uistinu čista i da nema ostataka hrane. Samo nekoliko minuta dodatnog truda čini čuda za vaš osmijeh.

Floss, floss, floss!

Nema izgovora za izostavljanje zubnog konca. Zamislite ga kao tajni sastojak koji čini vašu dentalnu njegu potpunom. Zubni konac pomaže u uklanjanju ostataka hrane sa mjesta koja četkica ne može dosegnuti.

Greška koju svi radimo

Ako se i pridržavamo svih iznad navedenih koraka, ovo je trenutak koji je presudan: na samo se ove 4 greške fokusiramo i tu završimo ritual njege o zubima i desnima što je veliko ne. Da biste finalizirali cijeli postupak higijene zuba na ispravan način koji preporučuju stomatolozi nužna su još tri koraka koji će unaprijediti rutinu:

Čistač jezika: Mnogi zaboravljaju da jezik također treba čišćenje. Razmišljate na način da je to kao spa tretman za vaša usta. Preporučuje se da ga koristite nakon svakog pranja zuba kako biste postigli najbolji rezultat.

Antibakterijska vodica za ispiranje usta: Da osvježite dah, da očistite teško dostupna mjesta i da ojačate svoje desni, a sve uz samo jedan jednostavan korak u vašoj rutini...

Sprej za osvježavanje usne šupljine: Ponekad nismo uvijek u mogućnosti pristupiti svom kompletnom ritualu pranja zuba i tu kao SOS dolazi sprej za osvježavanje usne šupljine. Pritisnite raspršivač i uživajte u čistom osjećaju koji pruža sprej. Savršen je za korištenje prije važnih sastanaka, izlazaka ili kad god želite dodati malo svježine u svoj dan.