Ljepota

Foto: Nova Miss Universe je predstavnica Nikaragve

Autor: Žene.ba

Miss Universe 2023. je Sheynnis Palacios iz Nikaragve.

23-godišnja ljepotica odrasla je u glavnom gradu Nikaragve i ovo joj nije prvi izbor ljepote. Naime, pobijedila je i na izboru za Miss Teen Nikaragve 2016. i Miss svijeta Nikaragve 2020. Također se plasirala među 40 najboljih na izboru za Miss svijeta 2021.

Palacios je studirala masovne komunikacije na Srednjoameričkom univerzitetu u Managui, a također je bila i članica univerzitetskog odbojaškog tima, prema Harpers Bazaar Arabia.

Izbor za Miss Universe održan je u El Salvadoru, a takmičilo se 85 kandidatkinja.

Ove godine u finale su dospjele i dvije transrodne kandidatkinje, što se dogodilo prvi put u historiji. Riječ je o Miss Portugala, stjuardesi po imenu Marina Machete, i Rikkie Kollé, koja je prva transrodna Miss Nizozemske.

Također, publici se predstavila i Miss Nepala, koja je u historiju ušla kao prva plus-size kandidatkinja.

Organizacija JKN Global Grupa, koja stoji iza izbora, podnijela je zahtjev za bankrot samo nekoliko dana prije finala. Dogodilo se to nedugo nakon brojnih kontroverzi koje su nastale upravo zbog uključivanja transrodnih kandidatkinja, piše Index.

Tajlandska milionerka i aktivistica Anne Jakrajutatip iz JKN Global Grupe kupila je organizaciju koja se bavi organiziranjem izbora za 20 miliona dolara 2022. godine. Međutim, samo godinu dana kasnije došlo je do prvih financijskih problema, da bi na kraju proglasili bankrot.

Ipak, uprkos tome, odmah su naglasili da će se izbor odviti po planiranom.

Žene.ba