Utiče na pojavu bora

Je li anti-glycation rutina za njegu kože ključ očuvanja mladolikosti?

Autor: Žene.ba
Je li anti-glycation rutina za njegu kože ključ očuvanja mladolikosti?
Foto: Ilustracija

Glikacija je proces koji može oštetiti proteine u našoj koži, smanjujući njihovu čvrstoću, punoću i glatkoću. Korištenje sastojaka poput niacinamida, vitamina C, retinola i SPF-a može pomoći u ublažavanju štete od glikacije te stvaranju idealne "anti-glikacijske" rutine za njegu kože.

Glikacija je pojam koji opisuje fiziološki proces u tijelu koji uključuje molekule šećera i ubrzava starenje kože, rezultirajući pojavom finih linija i bora. Iako nije novi biološki fenomen, postaje sve prisutniji u industriji njege kože, a neki brendovi čak koriste izraz "anti-glikacija" kako bi opisali svoje formule.

Šta je glikacija i kako ona utiče na starenje kože?

Prema istraživanju, glikacija je neenzimska reakcija između makromolekula i šećera, koja rezultira promjenama na elastičnim vlaknima i rano starenje kože. Ovaj proces uključuje vezivanje molekula šećera za lipide i proteine u tijelu, stvarajući napredne krajnje produkte glikacije (AGE), koji oštećuju proteine poput kolagena i elastina te lipide u koži. To dalje ubrzava pojavu finih linija, bora i opuštanje kože lica i tijela.

Šta uzrokuje glikaciju?

Glikacija je proces koji se prirodno događa s godinama, a istraživanja su pokazala da može početi već u dvadesetima. Osim prirodnog starenja, vanjski faktori poput izlaganja UV zračenju i zagađenju okoliša mogu poticati glikaciju. Prehrana bogata šećerom također može ubrzati taj proces i rezultirati negativnim efektima glikacije na koži, uključujući pojavu finih linija i bora. Ukratko, glikacija može biti potaknuta svime što već znamo da trebamo izbjegavati ako želimo očuvati zdravlje kože i smanjiti vidljivost znakova starenja.

Možemo li spriječiti glikaciju?

Iako ne možemo potpuno zaustaviti glikaciju, možemo pomoći u njenom usporavanju. Načini života poput prehrane bogate antioksidansima s niskim udjelom šećera i redovnog kardio treninga mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji. Adekvatan san i smanjenje stresa također mogu biti korisni.

View this post on Instagram

A post shared by ALPHA-H (@alphahskincare)

Naravno, naša skincare rutina može imati značajnu ulogu u usporavanju procesa glikacije. Sastojci poput antioksidansa (poput niacinamida, ekstrakta korijena sladića i vitamina C) mogu pomoći u neutraliziranju stvaranja AGE-a. Također, peptidi i retinol mogu biti korisni u tom procesu. Iako nije nužno kupovati formule označene kao "anti-glycation", one mogu olakšati odabir proizvoda. Međutim, redovna upotreba SPF-a, seruma s vitaminom C i krema s retinolom također može biti korisna u borbi protiv glikacije.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?