Skincare

Kako i koliko često treba prati lice: Savjeti za savršeno čišćenje kože

Autor: Žene.ba
Kako i koliko često treba prati lice: Savjeti za savršeno čišćenje kože
Foto: Instagram

Njega kože lica postala je ključna tema u beauty industriji, a pravilna rutina čišćenja je osnov svakog uspešnog skincare rituala. I dok je korejska rutina sa svojih 10 koraka jedan od popularnih pristupa, drugi se zalažu za minimalistički pristup s nekoliko pažljivo odabranih proizvoda. Bez obzira na to koju metodu preferirate, jedno je jasno – pravilno čišćenje lica je neophodno za zdravu kožu. U nastavku istražujemo koliko često treba prati lice i kako prilagoditi ovu praksu različitim tipovima kože.

Zašto je čišćenje lica ključno?

Koža lica svakodnevno je izložena raznim štetnim uticajima poput zagađenja, UV zračenja i bakterija. Na površini se nakupljaju prljavština, znoj, sebum (prirodno ulje koje luče lojne žlijezde) i ostaci šminke. Ako se ovi elementi ne uklone pravilno, mogu začepiti pore i dovesti do akni i drugih nepravilnosti. Redovno pranje lica uklanja mrtve ćelije kože i omogućava novim, zdravim ćelijama da dođu do izražaja, a takođe pomaže koži da bolje upije proizvode za negu.

Koliko često treba prati lice?

Pitanje koliko često treba prati lice zavisi od više faktora, uključujući tip kože, životni stil i specifične potrebe vaše kože. Međutim, osnovno pravilo je da lice treba prati najmanje jednom dnevno. Čak i ako niste napustili kuću ili koristili šminku, tokom dana se na koži nakupljaju prljavština i ulje, a mrtve ćelije se neprekidno sakupljaju. Čišćenje lica pomaže u uklanjanju ovih nečistoća i očuvanju zdravog izgleda kože.

@isomerskincare Replying to @_donovans_tendencies_ #FaceCleansing #SkincareRoutine #CleanseAndGlow #HealthySkin #BeautyTips #DailyRoutine ♬ original sound - Isomerskincare

Prilagodite rutinu prema tipu kože

Suha ili osetljiva koža

Ako imate suhu ili osetljivu kožu, preporučuje se pranje lica jednom dnevno, po mogućnosti uveče. Pretjerano pranje može dodatno isušiti i iritirati kožu. Ujutru je dovoljno da osvježite lice toplom vodom ili blagim proizvodom.

Masna ili koža sklona aknama

Za većinu ljudi, uključujući one sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama, optimalno je pranje lica dva puta dnevno – ujutru i uveče. Jutarnje pranje uklanja znoj i višak ulja koji su se nakupili tokom noći, dok večernje čišćenje uklanja prljavštinu, šminku i zagađenja iz cijelog dana.

Pronađite pravu ravnotežu

Iako se preporučuje pranje lica dva puta dnevno, važno je ne pretjerivati. Prekomjerno čišćenje može ostaviti kožu suhom, posebno ako se koriste agresivni proizvodi. Jutarnje pranje treba biti blago – razmislite o korištenju umivalica na bazi vode ili micelarne vode. Večernje čišćenje može uključivati više intenzivne proizvode, ali uvek treba prilagoditi potrebama vaše kože.