svestran alat

Kako lak za kosu utječe na zdravlje kose?

Autor: Žene.ba
Kako lak za kosu utječe na zdravlje kose?
Foto: Ilustracija

Lak za kosu može oblikovati frizuru, ali kako utječe na zdravlje kose? Saznajte kako ga pravilno koristiti i koji su najbolji savjeti za očuvanje zdrave kose.


Lak za kosu je svestran alat za oblikovanje koji može transformisati vašu frizuru. Međutim, često se postavljaju pitanja o njegovom uticaju na zdravlje kose.

Lak za kosu pomaže u kontrolisanju neposlušne kose, dodaje volumen i drži frizuru na mjestu. Iako mnogi brinu da li je ovaj proizvod štetan, stručnjaci objašnjavaju da umjerena upotreba laka za kosu obično nije problematična. Ipak, postoje ključni faktori koje treba uzeti u obzir za očuvanje zdrave kose i kože glave.

Lak za kosu sadrži polimere koji omogućavaju održavanje frizure. Kada se nanese, sastojci se rastvaraju u vodi ili alkoholu koji isparava, ostavljajući film na kosi koji drži pramenove na mestu.

Postoje različite vrste lakova:

Aerosolni i neaerosolni sprejevi
Aerosolni sprejevi stvaraju finu maglu i pogodni su za sve tipove kose, dok neaerosolni sprejevi često nude snažnije držanje i ekološki su prihvatljiviji.

Suhi sprejevi za teksturiranje
Ovi sprejevi ne nude čvrsto držanje, ali dodaju volumen i pružaju lagano, prirodno držanje, idealni su za raščupane frizure.

Da li lak za kosu može biti štetan?
Umjerena upotreba laka za kosu obično ne oštećuje kosu ili kožu glave. Međutim, prekomjerna upotreba može uzrokovati suhoću i krhkost kose. Alkohol u lakovima može isušiti kosu i kožu glave, što može dovesti do peruti i nakupljanja sebuma. Ako se lak ne ispere redovno, može doći do nakupljanja proizvoda, što rezultira beživotnom i grubljom kosom.

Kombinacija laka za kosu sa vrućim alatima za oblikovanje, poput pegle, može dodatno oštetiti kosu, posebno ako je već izbijeljena.

Kako sigurno koristiti lak za kosu
Da biste izbjegli prekomjerno nakupljanje proizvoda, prskajte lak u laganoj magli i držite sprej na udaljenosti od 25-30 cm od kose. Koristite lak u dobro provjetrenim prostorijama. Ako imate suhu kosu, birajte formule bez alkohola i perite kosu na kraju dana. Blagi šampon može pomoći u uklanjanju ostataka, dok šampon za dubinsko pranje jednom sedmično može pomoći ako često koristite lak, prenosi Ljepota i Zdravlje.

Alternativni proizvodi
Ako želite izbjeći lak za kosu, možete razmotriti sljedeće alternative:

1. Neaerosolni lak – Nudi sličnu funkcionalnost bez potencijalnog oštećenja kose.
2. Suhi šampon – Dodaje volumen kosi bez potrebe za lakom.
3. Puderi za teksturu: Dodaju volumen i lagano držanje.
4. Kreme za stilizovanje: Pružaju srednje držanje i idealne su za frizure sa željenom definicijom.
5. Sprejevi sa morskom soli: Stvaraju efekat plaže, ali nemaju dugotrajnost laka za kosu.

Kada se pravilno koristi, lak za kosu može pomoći u postizanju željenog izgleda tokom cijelog dana. Bitno je koristiti kvalitetne proizvode i znati kada prestati s primjenom kako bi zdravlje kose ostalo očuvano.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?