Ljepota

Kako reći ne manipulatorima

Autor: Žene.ba
Kako reći ne manipulatorima

Ne znate ni kako ni zašto ali rekli ste "da". Pričuvat ćete svekrvi mačku iako ste alergični, pratiti frendicu u dvosatni šoping iako ga mrzite, ići na skijanje iako ne podnosite hladnoću... Upadate li često u takve situacije, osoba ste kojom se lako manipulira. Naučite se izboriti za sebe!

Šarm, laskanje, suze i tiranija - manipulatori i manipulatorice imaju široku lepezu taktika i strategija za postizanje željenog cilja. Bilo da je riječ o površnim poznanicima ili bliskim članovima obitelji i prijateljima, svi su nam voljni objašnjavati kako i zašto nešto trebamo ili ne trebamo činiti - uz nezaobilaznu napomenu da je to za naše dobro. Neumoljivo bombardiranje zahtjevima, molbama i vapajima nagriza našu odlučnost budeći osjećaj krivnje i grižnje savjesti. Počinjemo se kolebati, oklijevati i na kraju popuštamo.

No, vrijeme je da otvorimo oči i prestanemo trpjeti afektivne ucjene, makar i svojih najdražih. Prije nego kažete da ili ne nečijem zahtjevu, razmislite dolazi li zahtjev iz usta osobe koja vas dovoljno poštuje da prihvati i negativni odgovor? Shvatite li da to nije molba ni dobronamjeran savjet, već najobičniji ultimatum, razmislite.

Nemojte se bojati srdžbe ili razočaranja manipulatora ako kažete ne. Naprosto racionalno odvagnite što biste dobili time da pristanete ili izgubili time da odbijete. I neka vam to bude misao vodilja za sve buduće slične situacije. Možda ćete morati slušati neugodne primjedbe tipa: "promjenila si se, prije si bila susretljivija" ili "nisam znala da si tako egocentrična", ali to je mala cijena za ostvarivanje osjećaja duhovne ravnoteže i slobode prosuđivanja i odlučivanja o vlastitom životu.

Cosmopolitan.hr