Ljepota

Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži

Autor: Žene.ba
Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži

https://www.instagram.com/p/BeUJQCSl5BU/?utm_source=ig_embed

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE I KAKO IM DOSKOČITI?

Tamne mrlje i hiperpigmentacija kože poznatija kao melasma/kloazma pojavljuje se već u tridesetima. No, često ćemo u društvu za ovakve mrljice na koži čuti izraz “staračke pjege”. Pretjerano izlaganje suncu može izazvati pojavu tih plitkih, smeđih mrljica na koži, a posebno na onim najizloženijim dijelovima lica, ramena, ruku, vrata i leđa. Posljedice proizvodnje prekomjernog melanina u koži mnogima zadaju glavobolju.

Ipak, nije sunce jedini uzrok pojave hiperpigmentacije. Mrlje i pjegice mogu se pojaviti kao posljedica stresa, ali i kod trudnica, kod žena koje koriste kontracepcijske pilule te kod žena u menopauzi. U pozadini svega su hormoni, odnosno ženski spolni hormoni estrogen i progesteron koji potiču pojačanu proizvodnju melanina nakon izlaganja suncu.

Mnoge žene koje se suoče s ovim promjenama, trude se što učinkovitije sakriti ih. No, rezultati nisu uvijek u skladu s očekivanjima. Iako ponekad te nepravilnosti mogu biti jako šarmantne, poput recimo pjegica na nosu, češće se odlučujemo za njihovo prikrivanje, saniranje pa čak i uklanjanje kada je to moguće. Razlozi? Ipak označavaju oštećenje na koži koje je nastalo uslijed promjena uvjeta, sunca, hormona i slično te je, u najblažem slučaju, potrebno osigurati da situacija sa zdravstvenog stajališta nepopravljivo ne eskalira. Nerijetko ih se poistovjećuje i sa starenjem, a u društvu koje glorificira mladost i krepost, prema estetskim standardima, mrlje se ne uklapaju u sliku poželjnog izgleda kože.

Postupak izbjeljivanja može biti dugotrajan. No, postoje rješenja koje mogu pomoći u postizanju efekta nježne, čiste, ujednačene kože bez nepravilnosti.

https://www.instagram.com/p/BdY0df2lHO-/?utm_source=ig_embed

HEMIJSKI PILING
Hemijski piling jedna je od najučinkovitijih metoda uklanjanja tamnih mrlja na koži. Dostupna je u gotovo svim bolje opremljenim kozmetičkim salonima. Ovaj tretman se bazira na glikopelu, odnosno hemijskom koktelu glikolne kiseline te A, C i E vitamina. Ova metoda je popularna zbog minimalnih nuspojava, a odlična je i za mladu i za zreliju kožu. Kako bi rezultat bio potpun, preporuka je odraditi između 4 i 8 tretmana koji bi trebali završiti sredinom proljeća. Uz ovaj tretman, potrebno je pravilno njegovati kožu kremama sa zaštitnim faktorom SPF 50+.

AROMATERAPIJA
Aromaterapija je najprirodniji način uklanjanja tamnih mrlja na koži. Bazira se na eteričnim uljima, od kojih najbolji učinak ima ulje celera s obzirom da on im jaka detoksikacijska svojstva. Iako je riječ o dostupnoj namirnici, ipak je najbolje savjetovati se sa stručnjacima kako bi se pogodio pravi omjer za kožu i kako ne bi došlo do neželjenih kontraindikacija.

https://www.instagram.com/p/BhurZg3DCsQ/?utm_source=ig_embed

LASERSKO UKLANJANJE MRLJA
Lasersko uklanjanje mrlja je nježan zahvat na koži koji uspješno uklanja čak i najizraženije promjene na koži. Prije podvrgavanja ovakvom zahvatu, potrebno je kožu dobro pripremiti. Najvažnije je 14 dana prije laserskog tretmana ne izlagati kožu suncu, dobro je očistiti i prije tretmana ukloniti sav makeup. Nakon tretiranja laserom na koži će se pojaviti crvenilo  i krastice, a sljedeći tretman može se ponoviti nakon mjesec dana.

PRIRODNI PRIPRAVCI
Za sve one koji nisu ljubitelji kozmetičkih tretmana, tamne mrlje mogu ublažiti, ali i spriječiti pojavljivanje novih prehranom koja pogoduje koži i i koja utječe na uravnoteženost hormona. Na ovom popisu se našao krumpir, kurkuma, avokado, prah sandalovine, ricinusovo ulje, limunov sok i jabučni ocat.

https://www.instagram.com/p/Bcm4wVNDUsc/?utm_source=ig_embed

Journal.hr