Popularno takmičenje

Kako su se standardi ljepote mijenjali na izboru za Miss svijeta

Autor: Žene.ba
Kako su se standardi ljepote mijenjali na izboru za Miss svijeta
Foto: X

Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća započeo je izbor za Miss Svijeta, a kroz protekle decenije se nastavio kroz niz promjena, oblikujući i odražavajući različite varijante ideala ljepote kroz vrijeme.

1950-e: sve je počelo skandalom

Godine 1951., u sklopu Festivala Britanije, održan je Festival Bikini Contest, koji su novinari kasnije prozvali Miss svijeta. No događaj je ubrzo izazvao skandal jer se u to vrijeme bikini smatrao nepristojnim u javnosti.

Pobjednica je bila - Šveđanka Kikki Håkansson. Do danas je ostala jedina pobjednica ovog izbora koja je krunu primila u bikiniju. Kasnije su na dodjeli finalistice nosile jednodijelni kupaći kostim ili večernju haljinu.

Bez obzira na kontroverzu vezanoj uz bikinije iz 1951., osnivač takmičenja Eric Morley bio je ohrabren pažnjom koju je privukao i odlučio je održavati izbor Miss Svijeta jednom godišnje. Njegovi kriteriji za potencijalne kandidate bili su: neudate žene bez djece u dobi od 17 do 27 godina. Godine 1959., jedan od vodećih britanskih televizijskih kanala pristao je emitirati takmičenje, što je dodatno podiglo njegovu popularnost.

1960-e: Miss svijeta postaje sve popularnija

Šesdesetih godina prošlog stoljeća izbor za Miss svijeta postao je jedna od najgledanijih televizijskih emisija. Novčana nagrada za pobjednika povećana je s oko 580 na skoro 3000 eura.  Godine 1961. promijenjeni su i uslovi za takmičarke: gornja dobna granica postaje 25 godina starosti. Godine 1964. pobjednica je bila Ann Sidney, koja je kasnije napravila karijeru u filmskoj industriji. Morley je iste godine uveo novo pravilo te je zabranio majkama takmičarki da prate svoje kćerke. Razlog tome je što je majka jedne od djevojaka zadala dosta muke organizatorima, uplevši se u njihov posao.

U kasnim 1960-im, takmičenje je doživjelo još veći uspjeh. Godine 1966., Eric Morley je poslao pozive u više od 70 zemalja, a njih 66 je rado prihvatilo.

Prvi put u historiji događaja, 1968. godine, dopušteno je učestvovanje udatim djevojkama. Međutim, 1970-ih, strogi kriteriji za bračni status takmičara ponovo su uvedeni, te se dopuštao nastup isključivo neudatim djevojkama.

1970-e: Feministkinje mijenjaju karakter izbora za miss

Početak decenije obilježio je novi skandal. Naime, 1970., sedmicu dana prije samog izbora, britanske feministkinje tvrdile su da Miss svijeta objektivizira žene i zaprijetile prekidom revije. I uspjele su. Usred same revije, neke su gošće ustale sa svojih mjesta i počele zviždati i zveckati te vikati slogane. Kasnije je prema tom događaju snimljen film 'Misbehavior' s Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

Godine 1970. krunu je po prvi puta osvojila crnkinja, Jennifer Hosten iz Grenade. Sukob s feministkinjama ipak je inspirisao organizatore na promišljanje poruke samog izbora.Zato su 1972. Eric Morley i njegova supruga najavili da će se događaj sada održavati pod sloganom 'Ljepota sa svrhom'. Takmičarke su žiriju također trebale predstaviti svoje dobrotvorne projekte.

1980-e: Ljepota sa svrhom

Osamdesetih godina prošlog stoljeća slogan 'Ljepota sa svrhom' dobio je drugo značenje: u program takmičenja dodani su novi testovi inteligencije i ličnosti. U očima sudaca, lične kvalitete takmičarki postale su jednako važne kao i njihov izgled. U drugoj polovici decenije takmičenje je ponovno kritikovano. Naime, publici u različitim zemljama nije se svidjela činjenica da djevojke ocjenjuju samo predstavnici zapadnih zemalja.  Zbog toga je 1986. Morley odlučio održati preliminarne izbore natjecanja u Macau i dati istočnim sucima priliku da odaberu takmičarke. Pobjednica je te godine bila Giselle Laronde iz Trinidada i Tobaga. Ovo je bio prvi put da je krunu osvojila predstavnica ove zemlje.

 

1987. godine organizatori su zanemarili vlastito pravilo koje je dopuštalo učestvovanje djevojkama od samo 17 do 25 godina i pustili 26-godišnju ljepoticu da se takmiči za krunu. Kasnije će gornja dobna granica biti 27 godina.

1990-e: Ulazak u krizu

Početkom 1990-ih popularnost takmičenja počela je opadati, a glavni TV kanali prestali su ga emitiovati. No Morley nije namjeravao odustati i uspio je pronaći načine da organizuje takmičenje po nižoj cijeni.

U drugoj polovici decenije organizatori su odlučili okupiti žiri od predstavnika različitih profesija iz cijeloga svijeta kako bi povećali interes publike. Tako su od tada ljepotice ocjenjivali glumci i glumice, sportaši, urednici časopisa i top modeli iz različitih zemalja.

 

2000-te: Supruga postaje glavna

Eric Morley je preminuo 2000., pa je njegova supruga Julia preuzela posao i odlučila napraviti neke prilagodbe.

Izbor je nazvala 'glupim i užasnim' te obećala da će ga učiniti 'pozitivnijim' za žene. Osudila je dio showa u kojem su djevojke morale prvo paradirati u kupaćim kostimima, a zatim davati intervjue o svojim životnim ambicijama.

Godine 2004. Julia Morley nadmašila je svog supruga uspjevši okupiti tada rekordan broj zemalja takmičarki- na takmičenju je sudjelovalo 107 djevojaka.

2010.: Bez kupaćih kostima

2013. godine takmičarke su otputovale na Bali te je to prvi put da je događaj održan u jugoistočnoj Aziji. Također, prvi put u historiji takmičenja krunu je osvojila djevojka s Filipina, Megan Young.

Julia Morley, koja je ranije izrazila svoje nezadovoljstvo previše otvorenim kupaćim kostimima, te ih je ukinula 2015. godine.

''Ne gledamo stražnjicu, već je slušamo kako priča'', istakla je.

2020-e: Šta nas čeka?

Prvi događaj nove decenije nije bio baš raskošan. Naime, 2022. broj zemalja koje su učestvovale u takmičenju bio je najmanji od 2003. godine - njih samo 97, a pobjednica je bila Karolina Bielawska iz Poljske. Sljedeći put žiri Miss svijeta okupio se 2024. godine i okrunio Krystynu Pyszková iz Češke.

Budući da moderni trendovi kritikuju razne standarde ljepote, postoji mogućnost da organizatori Miss svijeta odluče prestati koristiti bilo kakve kriterije odabira budućih takmičarki, po uzoru na Miss Universe, koji je ukinuo gornju dobnu granicu za takmičarke, prenosi 24sata