Specifična njega

Ključni koraci za njegu mješovite kože koje ne smijete zanemariti

Autor: Žene.ba
Ključni koraci za njegu mješovite kože koje ne smijete zanemariti
Foto: Ilustracija

Mješovita koža kombinuje karakteristike suhe i problematične kože, što zahtijeva specifičnu njegu kako bi se održala zdravom i uravnoteženom.

Ako se pitate imate li mješovitu kožu, obratite pažnju na sljedeće znakove:

  • Vaša T-zona (čelo, niz nos do brade) je masna, a obrazi suhi.
  • Koža vam je ljeti masnija, a zimi suha. U proljeće i jesen vaša T-zona je masna, a obrazi suhi.
  • Kada dobijete menstruaciju, pojave vam se prištići ili akne za koje ste do sada možda mislili da su masne ili problematične. Ali kad vam završi menstruacija, lice vam se očisti.

Uzroci mješovite kože

Mnogi faktori mogu uticati na tip kože, a genetika igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma ćelija i proizvodnji sebuma, što može rezultirati masnom kožom zbog pretjerano aktivnih žlijezda lojnica.

Hormonske promjene također mogu uzrokovati nepravilnosti u lučenju masnoće na različitim dijelovima kože, kao što je masna T-zona povezana s testosteronom, dok koža postaje više suha kako se približavate menopauzi.

Okolišni faktori  poput temperature i vlage također igraju važnu ulogu, jer se koža može ponašati drugačije u toplim i vlažnim uslovima, što objašnjava razlike u stanju kože između ljeta i zime.

Kako njegovati mješovitu kožu?

Tajna njege mješovite kože leži u postizanju ravnoteže između tretiranja masnih i suhih područja. Često ljudi s ovim tipom kože izbjegavaju hidratantne kreme i kreme za sunčanje zbog straha od dodatnog stvaranja masnoće. Međutim, odabir pravih proizvoda i pravilna upotreba mogu zapravo pomoći u kontroli proizvodnje sebuma.

Zbog toga je važno slijediti odgovarajući režim njege kože, često se oslanjajući na minimalistički pristup i uzimajući u obzir osjetljivost svoje kože prilikom izbora proizvoda. Prednost treba dati nježnim proizvodima koji neće iritirati kožu.

Korak 1: Prvi korak je temeljito čišćenje lica kako biste uklonili višak masnoće. Potražite proizvod koji sadrži salicilnu kiselinu, koja pomaže u smanjenju nakupljanja ulja i začepljenja pora. Bez obzira na tip kože, važno je koristiti hidratantnu kremu. Odaberite nekomedogenu hidratantnu kremu na bazi vode, koja ne sadrži ulje i najbolje odgovara vašoj koži.

Korak 2: Nakon čišćenja, važno je provesti blagi piling kako biste smanjili masnoću ili uklonili mrtve ćelije kože. Budite pažljivi pri isprobavanju novih proizvoda, jer neki od njih mogu isušiti kožu. Preporučuje se nježni piling, ali trebate prilagoditi frekvenciju upotrebe proizvoda svojim potrebama, godišnjem dobu i stanju kože.

Možete koristiti blazinice ili maske s alfa i beta hidroksi kiselinama kako biste uklonili višak nečistoća i ulja. Važno je ne koristiti ove proizvode više od dva puta sedmično. Ako imate prištiće ili akne, odaberite nježni tonik s AHA i BHA kiselinama, ali bez alkohola.

Korak 3: Retinoli su odlični za smanjenje proizvodnje masnoće, liječenje akni te drugih kožnih problema poput tamnih mrlja i bora.

Ovisno o osjetljivosti vaše kože, možda ćete koristiti različite maske na različitim dijelovima lica. Za T-zonu možete koristiti glinenu masku koja pomaže u sprječavanju mitesera, dok za ostatak lica možete koristiti nježniju masku od kaolin gline koja hidratizira i rješava višak masnoće.