"Hjärtat"

Lanac apoteka zabranio prodaju krema protiv starenja djeci

Autor: Žene.ba
Lanac apoteka zabranio prodaju krema protiv starenja djeci
Ilustracija

Vodeći lanac švedskih apoteka "Hjärtat" zabranio je prodaju krema protiv starenja licima mlađim od 15 godina, osim u slučajevima ako imaju pristanak roditelja ili relevantno stanje kože.

Ovaj vodeći lanac, koji ima oko 390 apoteka širom Švedske, prestaje sa prodajom proizvoda za naprednu njegu kože koji uključuju sastojke poput aha i bha kiselina, vitamina A i C i enzimskog pilinga, prenosi britanski "Guardian".

Razlog za ovu odluku je izvještaj o "eksploziji popularnosti preparata" za njegu kože među švedskom djecom mlađom od 13 godina, podstaknutih medijima.

Više različitih izvještaja ukazalo je na to da sve veći broj djece širom Evrope, uključujući i djecu u Velikoj Britaniji koja se, takođe, okreću skupoj njezi kože protiv starenja u potrazi za "mlađom" kožom, a na taj korak odlučuju se zbog uticaja onoga što vide na mrežama poput "TikToka", prenosi britanski "Guardian".

Glavni farmaceut u apoteci "Hjärtat" Annika Svedberg rekla je da upotreba napredne njege kože, čiji je cilj smanjenje bora i ujednačeniji ton kože, nije potrebna djetetu.

"U slučajevima kada dijete ima kožnu bolest, na primjer, atopijski ekcem, određeni proizvodi mogu da doprinesu pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma", pojasnila je Svedbergova.

Izvršni direktor kompanije Monika Magnusson izjavila je da žele da budu predvodnici u ovom trendu i da preuzmu veću odgovornost kako ne bi bili uključeni u promociju nezdravog ponašanja i ideala koji su uzeli maha među mladim ljudima.