Kako izabrati najbolje?

Odabir rumenila za ljeto: Tekuće, kremasto ili u kamenu?

Autor: Žene.ba
Odabir rumenila za ljeto: Tekuće, kremasto ili u kamenu?
Foto: Ilustracija

Tekuće, u kamenu ili kremasto rumenilo – što odabrati za ljeto? Naime, rumenilo je jedan od ključnih “sastojaka” svakog make-up looka, stoga je bitno odabrati ono koje najbolje odgovara vašoj teksturi kože i izgledu koji želite postići.

Ljeto je period u kojem ciljamo svjež, prirodan i dugotrajan izgled bez previše slojeva šminke, a rumenilo je ključno za postizanje sunčanog i zdravog završnog dojma. Međutim, izbor prave formule može biti izazovan s obzirom na toplinu i veliku vlažnost u zraku, stoga ćemo u nastavku istaknuti prednosti i mane svakog tipa rumenila te vam pokušat pomoći u odabiru idealnog.

Tekuće rumenilo

Tekuće rumenilo se jako lako stapa s kožom te licu pruža prirodan i svjež izgled. Zbog svoje lagane teksture, ovaj tip rumenila pokazalo se dugotrajnijim na koži tijekom vrućih dana, a dodatna prednost je i ta što vrlo često sadrži njegujuće sastojke koji pomažu koži da ostane hidratizirana. Jedina “mana” tekućih rumenila je što trebate biti brzi i vješti s blendanjem jer se proizvod brzo suši, ali već nakon nekoliko nanošenja, ulovit ćete način koji najbolje odgovara vašem obliku lica.

Rumenilo u kamenu

Rumenilo u kamenu najlakše je za korištenje, posebno za početnike, jer se lako kontrolira intenzitet boje. Dolazi u širokom spektru nijansi, od mat do sjajnih, kompaktno je i lako prenosivo, međutim – može se brže skinuti s lica u vrućim uvjetima, posebice imate li masniju kožu.

Kremasta rumenila

Kremaste formule također mogu sadržavati hidratantne sastojke koji pomažu koži da izgleda svježe i blistavo, a prednost ovih rumenila je što se još mogu koristiti na usnama ili kapcima. Osim toga, kremasta rumenila pružaju suptilan, prirodan izgled, ali baš kao i kod tekućih varijanti, treba ih precizno i pažljivo nanositi, odnosno ne pretjerati s količinom proizvoda. Ipak, ako bismo morali birati, kremasta rumenila možda su posljednji izbor za vruće dane jer je izglednije da će zbog svoje teksture “skliznuti” s kože.

Koje rumenilo odabrati prema tipu kože?

Masna koža = rumenilo u kamenu: Zbog matirajuće sposobnosti, rumenilo u kamenu najbolje odgovara masnoj koži jer pomaže u kontroli sjaja i pruža dugotrajan finiš.

Suha koža = kremasto rumenilo: Kremaste formule pružaju suptilan, prirodan sjaj i hidrataciju, što je savršeno za izbjegavanje suhih, praškastih tragova koje rumenilo u kamenu može ostaviti.

Mješovita koža = kombinacija različitih formula: Za mješovitu kožu najbolje je koristiti kombinaciju različitih formula. Primjerice, kremasto rumenilo može se koristiti na suhim dijelovima lica, dok rumenilo u kamenu može matirati masnije zone.

Normalna koža = tekuće rumenilo: Normalna koža pogodna je za tekuće rumenilo koje daje prirodan i svjež izgled. parafraziraj