UŽIVAJTE U UJEDNAČENOM TENU

Otkrijte tajne zdrave kože: Oslobodite se ovih 4 loših skincare navika

Autor: Žene.ba
Otkrijte tajne zdrave kože: Oslobodite se ovih 4 loših skincare navika
Foto: Instagram

Mnogi sanjaju o sjajnoj, blistavoj koži i ujednačenom tenu, no često se ti ciljevi čine nedostižnima. Glavni razlog tome su loše navike koje štete zdravlju i izgledu kože, a često ih praktikujemo nesvjesno.

Iako se na prvi pogled čine bezopasnima, ove navike mogu značajno ometati put prema postizanju besprijekornog tena iz snova. Dubinski smo istražili uobičajne greške u njezi kože koje često pravimo te smo identifikovali četiri najčešće. Prepoznavanje i razumijevanje ovih navika ključno je kako bismo ih mogli ispraviti i postići izgled tena koji želimo.

View this post on Instagram

A post shared by Jessica Nowotny (@jessinowo)

1. Pretjerano korištenje pilinga

Piling, važna tehnika u njezi kože, ima ključnu ulogu u uklanjanju odumrlih ćelija kože sa njene površine radi poticanja obnove i poboljšanja izgleda. No, važno je napomenuti da prekomjerno pilingovanje može uzrokovati štetne učinke. Pretjerani piling može ukloniti prirodna ulja i oštetiti zaštitnu barijeru kože, što rezultira suhoćom, iritacijom i povećanom osjetljivošću. Održavanje ravnoteže u pilingu ključno je za očuvanje zdravlja i ljepote kože.

View this post on Instagram

A post shared by mimmi (@mimmis_skincare)

Važno pravilo koje treba slijediti kako bi se izbjegao pretjerani piling jeste ograničiti ovu radnju na najviše dva puta sedmično, što uključuje i mehanički i hemijski piling. Time se koži pruža dovoljno vremena za oporavak i regeneraciju između pilinga. Bitna je ravnoteža u njezi kože jer čak i previše korisnih postupaka može rezultirati negativnim posljedicama. Zbog togs je pažljiv i umjeren pristup pilingu ključan za očuvanje zdravlja i ljepote kože.

2. Zanemarivanje zaštite od sunca

Jedan od glavnih uzroka oštećenja kože proizlazi iz neprestanog izlaganja štetnim sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama bez odgovarajuće zaštite. Poznato je da ovi zraci uzrokuju širok spektar negativnih posljedica, uključujući prijevremene znakove starenja, hiperpigmentaciju i neujednačen ten. Još zabrinjavajuće je što dugotrajna izloženost UV zrakama može dovesti do razvoja raka kože, što predstavlja ozbiljnu prijetnju životu. Mnogi i dalje zanemaruju svakodnevnu primjenu zaštitne kreme za sunce, ostavljajući svoju kožu ranjivom na njihove štetne učinke. Bitno je zapamtiti da čak i tokom oblačnih dana, do 80% štetnih UV zraka može prodrijeti kroz oblake i utjecati na našu kožu. Ovo ističe važnost redovne primjene kreme za sunčanje svakodnevno, bez obzira na vremenske uslove, kako bismo očuvali mladoliki, lijepi i blistavi ten.

View this post on Instagram

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

3. Neodovoljno hidratacije iznutra

Kada težimo postići blistavu kožu, često se usredotočujemo na vanjsku njegu koristeći proizvode poput hidratantnih seruma, krema i maski kako bismo osigurali hidrataciju kože. Međutim, često zanemarujemo važan aspekt hidratacije - unos dovoljne količine vode iznutra. Često se suočavamo s problemima suhe kože bez obzira na redovnoj jupotrebi hidratantnih proizvoda. U takvim situacijama, važno je postaviti pitanje: jesmo li pili dovoljno vode tokom dana? Ovo je česta greška koju mnogi od nas čine, a može značajno uticati na zdravlje i izgled naše kože. U stvarnosti, dovoljan unos vode ne samo da promiče cjelokupno zdravlje, već osigurava i optimalnu hidrataciju kože, čime joj se osigurava blistavost i vitalnost.

View this post on Instagram

A post shared by Jessica Nowotny (@jessinowo)

4. Preskakanje dvostrukog čišćenja

Mnogi od nas mogu se prepoznati u ovakvim situacijama - večer je već kasno, prošao je dug dan, a sve što želimo je udobnost našeg kreveta. U tim trenucima, lako je zanemariti redovno dvostruko čišćenje lica i umjesto toga posegnuti za brzinskim rješenjem poput micelarne vode. Iako se to može činiti dovoljnim u trenutku, važno je ne podcijeniti važnost temeljitog čišćenja. Stručnjaci ističu da dvostruko čišćenje nije uvijek obavezno, ali može biti potrebno ovisno o faktorima poput količine šminke koju smo nosili tokom dana ili okolini kojoj smo bili izloženi. Ako smo nosili puno šminke ili smo proveli puno vremena vani, posebno u gradskom okruženju, dvostruko čišćenje može biti izuzetno korisno. Ova rutina obuhvata korištenje ulja za uklanjanje šminke, koje će otopiti i ukloniti šminku, te proizvoda za čišćenje lica (umivalice), koji će dodatno očistiti kožu i ukloniti sve preostale nečistoće. Dakle, čak i kad si umorna, važno je ne zanemariti svoju rutinu njege kože. Iako dvostruko čišćenje može potrajati nešto duže, to je kao ulaganje u zdravlje i blistavost kože, što se definitivno isplati.