Ističu senzualnost

Ovi proljetni parfemi će odnijeti sve ovacije ove godine

Autor: Žene.ba
Ovi proljetni parfemi će odnijeti sve ovacije ove godine
Foto: Ilustracija

Dolazi vrijeme da zamijenimo tamne i teške zimske parfeme laganim i svježim opcijama. Proljeće nam polako stiže, a zajedno s njim biramo parfeme koji su osvježavajući i nježni. Ovo godišnje doba posebno je pogodno za istinske ženske mirise koji ističu senzualnost i ženstvenost. Proljetni parfemi često su obogaćeni cvjetnim i puderastim notama, stvarajući baršunastu esenciju koja nježno mazi naša čula.

Govoreći o proljetnim parfemima, najlakše ih možemo opisati kao delikatne. Vjerujemo da, čuvši tu riječ i povezujući je s parfemima, razumijete na šta ciljamo. To su mirisi koji nisu napadni, a ipak ostavljaju dugotrajan trag tokom cijelog dana. Međutim, ni u jednom trenutku ne ometaju nos poput snažnih zimskih parfema.

Najženstveniji proljetni parfemi

Prilikom odabira proljetnih parfema, važno je izbjeći preveliku slatkoću koja može prouzrokovati suprotan efekat željenom ženstvenom i senzualnom mirisu. Preslatki parfemi često mogu biti prenapadni, što želimo izbjeći. Kada birate miris koji će naglasiti vašu ženstvenost, važno je da bude dovoljno dugotrajan na koži tokom cijelog dana, ali istovremeno dovoljno blag i suptilan. Treba vas obavijati, ali ne ostavljati izrazit mirisni trag za vama. U nastavku predstavljamo parfeme koji ispunjavaju ove kriterijume i prognoziramo da će biti popularni ovog proljeća.

Bastile – Hors Piste

Jedan od nedavnih brendova na domaćem tržištu je Bastille, čiji parfemi sadrže 95% prirodnih sastojaka. U njihovoj ponudi nalaze se i mirisi idealni za proljeće, a koji pritom zadržavaju dugotrajan efekat. Hors Piste je jedan od takvih parfema. Neki ga opisuju kao podsjetnik na Hendricks gin, dok je zapravo nevjerovatno osvježavajuć, savršen za toplije dane. Gornje note uključuju tandžerinu, slatku narandžu i borovnice. Glavne note obuhvataju mate čaj, đumbir i crveni biber, dok su bazne note cedar, ambroksan i karismal.

Miss Dior

Miss Dior, parfem koji mnogi opisuju kao jedan od najženstvenijih na svijetu, nužno se morao naći na ovom popisu. Baš na vrijeme za predstojeće proljeće, predstavljena je nova verzija ovog parfema, koju je kreirao čuveni parfimer Francis Kurkdjian. Ovaj parfem krasi kombinacija nota mandarine, marelice i breskve. Prisutne su i divlja jagoda i jasmin, dok se na kraju ističu pačuli i amber.

Chanel – Coco Madamoiselle

Ovaj ikonični Chanelov miris, kreiran za snažne i emancipovane žene, predstavlja savršeni proljetni parfem koji ćete poželjeti nositi svakodnevno. On istovremeno odiše snagom i svježinom. Prvobitno se ističu note ambre, uz dodatak osvježavajuće i živahne narandže. U srcu parfema naglašeni su jasmin i ruža. Na kraju, cjelina je zaokružena notama pačulija i vetivera.

Mugler – Angel Nova

Mugler je posvetio ovaj parfem ženama koje hrabro preuzimaju rizik i samostalno oblikuju svoj svijet. Angel Nova sadrži bogate note maline obogaćene notama lichija. Slijede ih note damaskanske ruže, a na kraju, tu su akigalawood - derivat ulja pačulija koji se prepliće s benzoinom, sličnim vaniliji.

Versace – Bright Crystal

Ovaj parfem je namijenjen ženama koje vole citrusne tonove u svojim mirisima i idealan je izbor za proljeće i ljeto. Glavne note obuhvataju cvjetne, mošusne i voćne akcente. Konkretno, na vrhu dominiraju yuzu i nar, dok je srce sačinjeno od magnolije, cvijeta lotusa i božura. Na kraju, bazne note čine amber, mošus i indijski oraščić. Ovaj miris predstavlja definiciju senzualnosti.

Lancôme – La Vie est Belle Iris Absolu

Ovaj miris je kreiran za sve žene koje odražavaju ženstvenost i eleganciju. U ovom parfemu, sočni tonovi crnog ribizla pružaju svježinu mliječnom akordu smokve. Dodatno, prisutna je senzualna nota pačulija, kao i gurmanski tonovi. Naravno, neizostavan je i iris, koji je u ovom parfemu čak 10 puta koncentrovaniji u poređenju s prethodnim izdanjima La Vie est Belle.