Ljepota

Parfemi koji su osvojili beauty svijet, a obožavani su i danas

Autor: Žene.ba

https://www.instagram.com/p/BkxhULFAWNz/?utm_source=ig_embed

Gotovo da nema poznate osobe koja na polici u svojoj glamuroznoj kupaonici barem jednom u životu nije imala obožavane Jo Malone mirise,koji su vojsku obožavateljica stekli ne samo među poznatima i slavnima, već i među brojnim drugim, rekli bismo anonimnim ženama. Beauty svijet osvojili su u ranim 90-ima i na spektakularan način ponovno oživjeli svijet kolonjskih voda, a sve to ne bi bilo moguće bez jedne naročite žene i utemeljiteljice ovog parfemskog carstva: Joanne Lesley Malone.

Jo Malone

Ova britanska parfumerka u 90-ima je zapalila svijet ljepote, no prošlost joj je prije toga ispisala razne druge priče vrijedne prepričavanja. Danas 55-godišnja Jo, svojih početaka prisjetila se i u autobiografiji koju je napisala prije nekoliko godina, otkrivajući kako njeno djetinstvo nije bilo nimalo povlašteno, niti su joj roditelji pripadali nekom otmjenom, aristokratskom sloju britanskog društva. Otac joj je bio slikar, majka kozmetičarka i nerijetko su spajali kraj s krajem. Jo je u vrlo ranoj dobi morala postati ozbiljna i proaktivna, pa bi s ocem vikendom odlazila prodavati njegove slike po londonskim tržnicama ili bi mu pomagala u mađioničarskim trikovima kojima se bavio za novac. Iako nisu imali mnogo, ona je vrlo brzo postala bogata životnim iskustvima koje je prelila u svoju knjigu.

Da završi u svijetu parfema, ulogu je odigralo i njeno školovanje, koje je s vremenom napustila zbog nepremostive disleksije. Ova prepreka zapravo joj je pomogla da razvije neke druge vještine, da još bolje razvije njuh i postane vrhunski nos. Osim s tatom, odlazila bi na posao i s mamom, kozmetičarkom zaposlenom kod žene koja je imala vlastitu malu liniju za njegu kože pod imenom Countess Labatti. Jo je uz mamu u kuhinji izrađivala kreme za klijentice gospođe Labatti, a u ranim 20-ima i sama je postala kozmetičarka, stavljajući u svom radu naglasak na masažu i razne aromatične topičke tretmane kože. Radila je u vlastitom stanu, jer novac za poslovni prostor nije imala, no kako se broj klijentica povećavao, odlučila im je davati male znakove pažnje, miksajući u vlastitoj kuhinji ulja za kupanje. Dogodilo se to da je jednog dana njena klijentica naručila čak 100 bočica ulja za goste na zabavi koju je organizirala, da bi se naposljetku čak 86 ljudi od tog broja pojavilo na kućnim vratima Jo Malone u potrazi za tim istim uljem.

https://www.instagram.com/p/BjlBV9BFxk9/?utm_source=ig_embed

JO MALONE PARFEMI
Nakon ulja za kupanje, u njenoj kuhinji nastali su i prvi parfemi. Budući da nije imala nikakvo znanje i iskustvo, njeni mirisi imali su tek jednu ili dvije note, za razliku od svih ostalih parfema na tržištu, a prva linija sadržavala je limetu, vetiver, mandarinu i druge mirisne note koje su se mogle slojevito nanositi. Drugačiji kakvi su bili, ovi jednostavni parfemi brzo su prihvaćeni i bilo je vrijeme za napustiti stan u kojem su stvoreni sami temelji Jo Malone brenda. Jo je svoj prvi dućan otvorila u Londonu, na Walton Street u oktobru 1994., a pred njim su se već prvog dana pojavile horde znatiželjnih ljudi.

https://www.instagram.com/p/BeYENColloh/?utm_source=ig_embed

Njeni mirisi brzo su postali omiljeni među modnim insajderima i celebrityjima, a kupovala ih je i Dawn Mello, predsjednica luksuzne robne kuće Bergdorf Goodman. Interes za Jo Malone ubrzo je iskazao beauty div Estée Lauder, kojem je Jo 1999. prodala dio dionica, zadržavajući kreativnu kontrolu u brendu. Kako mu je popularnost rasla u cijelom svijetu, rasla je i popularnost same Jo, koja je postala najbolja ambasadorica vlastitog stvaralaštva. I danas je poznata po svom nevjerojatnom daru njuha, a za svoj nos kaže da je poput slikarskog platna. Uz njegovu pomoć nastali su neki od najpoznatijih Jo Malone mirisa, koji su i danas bestselleri; Lime, Basil & Mandarin, Amber & Lavender, Black Vetyver Café i French Lime Blossom. Inspiraciju za njih pronašla je doslovno posvuda, bilo da je riječ o šetnji pariškim ulicama ili zelenom čaju kojeg je pila u svom omiljenom kineskom restoranu.

https://www.instagram.com/p/BY0ncKiB56l/?utm_source=ig_embed

Jedna je od rijetkih osoba koje, kada namiriše nešto, ujedno vide i boje, a svoje parfeme zamislila je kao kaleidoskope koje može mijenjati i tako omogućavati ljudima da dožive različite stvari. Njena kreativnost, strast prema mirisima i želja za eksperimentiranjem, rodile su neke kultne i esencijalno britanske parfemske klasike brenda Jo Malone, koji su pakirani u vrlo prepoznatljive, staklene bočice po uzoru na one ljekarničke, s etiketama u kombinaciji kremasto-bijele i crne boje. Asortiman s vremenom više nije uključivao samo parfeme, već i mirisne svijeće, difuzore za dom i sve sitnice koje imaju veze s mirisima, a naš svakodnevni život čine boljim i ljepšim.

https://www.instagram.com/p/BhMFbEqhSVh/?utm_source=ig_embed

Sretna veza s Estée Lauder potrajala je do 2006. godine, kada je Jo napustila vlastitu kuću i sada već pravo parfemsko carstvo. Bila su to nimalo sretna vremena za nju, jer je 2003. godine dijagnosticirana s agresivnom vrstom raka dojke, zbog koje se posvetila privatnom životu i povukla iz branše. Dugo je godina bila pod klauzolom ugovora koja joj brani da ponovno uđe na tržište ljepote, a osim što nije smjela pokrenuti novu parfemsku kuću, također nije smjela dati podršku niti jednom drugom beauty brendu, jer njen utjecaj bio je tolik, da bi čak i kozmetički proizvodi koje je kupovala posljedično dobivali ogroman boost u prodaji.

https://www.instagram.com/p/Bi2BryOAamc/?utm_source=ig_embed

2011. ipak se vratila na beauty scenu s novim brendom Jo Loves. Iako puna strepnje hoće li isti biti prihvaćen, jer se nakon nekog vremena izbivanja osjećala kao potpuna početnica u beauty industriji, robne kuće počele su se otimati za brend i prije nego je izbacila prve proizvode. Danas je citrusni Pomelo, parfem kojeg je prvog izbacila pod Jo Loves etiketom, apsolutni bestseller, a njen patent vrijedan spomena svakako je A Fragrance Paintbrush, parfem u gel formuli koja drži miris i u dodiru s kožom suši se u sekundi. S obzirom na to da joj je otac bio slikar, nije slučajnost da Fragrance Paintbrush dolazi s kistom kojim se parfem nanosi na kožu i osvježava kada god to poželimo, na putovanju ili na poslu.

Iako u šestom desetljeću života, vrlo je jasno da Jo Malone ima još mnogo toga za dati svijetu ljepote, a iako će njeni koraci biti manji od onih koje joj je omogućio uzlet na čelu s Estée Lauder, u njima svakako treba uživati.

Jo Malone parfeme inače je moguće nabaviti u 30 Jo Malone butika diljem svijeta, a u ponudi ih imaju i neki web shopovi. Naš savjet je da se ovim osvježavajućim mirisima počastite na putovanju i doma ponesete jednu lijepu uspomenu.

Journal.hr