Inspo

Povratak makeup trendova '90-ih: Ponovo U fokusu stari favoriti

Autor: Žene.ba
Povratak makeup trendova '90-ih: Ponovo U fokusu stari favoriti
Foto: Instagram

Devedesete su obilježile eru ekstravagancije i hrabrog izražavanja u modi i makeupu. Iako internet nije bio tako pristupačan kao danas, trendovi su se širili munjevitom brzinom. Trendovi u makeupu iz 90-ih su ponovno postali popularni.

U 90-ima, dramatične oči i poluzamazani izgled bili su ključni elementi u makeupu. Danas, ovi trendovi često su prisutni na poznatim ličnostima. Ipak, neki od nas sada imaju rezerve prema ovakvim trendovima, i njihov povratak nije uvijek dočekan s oduševljenjem na polju ljepote. Tada se obično nanosio makeup duž cijele linije trepavica, kako gornje tako i donje, ali moderni izgled je modernizovan suptilnim zamazivanjem linije duž trepavica za efekat mekog fokusa, često uz korištenje smeđe umjesto crne kako bi se ublažila intenzivnost. 

Jedan od najizražajnijih trendova u makeupu koji se vratio iz devedesetih je korištenje svijetlih i živopisnih boja na očima. Ovaj trend je prepoznat po neobičnim kombinacijama boja poput neona, plave, zelene i ljubičaste koje su dominirale na očnim kapcima. Tehnike poput cut crease-a i nanošenja sjaja na kapke bile su popularne, stvarajući intenzivan i dramatičan izgled. Danas, ovaj trend ponovno oživljava, ali s prilagođenim pristupom. Umjesto šljokica, sada se koriste kremaste sjene koje se lako blendaju, dok se uz jake boje kombinuju neutralni tonovi kako bi se postigao balans između hrabrog i nosivog izgleda.

Braon lipliner i karmin

Povratak tamnih nijansi na usnama svakako nije promakao ni jednoj od nas. Baš kao što smo prije trideset godina nosili statement usne, sada smo revitalizirali taj izgled, a očigledno ga i unaprijedili. Nove formule karmina i olovaka koje se lako razmazuju i blendaju donose našem makeupu intenzivnu i očaravajuću notu.

Sjajevi za usne

Sjajevi za usne su bili neizostavan statement look tokom devedesetih, a sada su se vratili punom snagom. Na platformama poput TikToka i Instagrama lako možemo naići na recenzije sjajeva - od onih blago sjajnih do ekstra sjajnih. Ovaj trend nije ograničen samo na odrasle. Već neko vrijeme, tinejdžerke prate korake svojih majki iz adolescencije, trudeći se pronaći savršen sjaj za svoj stil. Međutim, sjajevi su postali izuzetno popularni i među odraslima koji su ih nosili još kao djeca. To je razumljivo jer sjajevi donose sjajnu vibru i stalni ljetni osjećaj izgledu.

'Moda u srcu BiH'

Održan prvi Travnik Fashion Weekend

Očaravajući predjeli

Nezaboravan porodični odmor u Turskoj

Hrvatska druga

Švicarska je pobijedila na Eurosongu