tri super recepta

Pripremite piling od smeđeg šećera i pažljivo očistite kožu glave

Autor: Žene.ba
Pripremite piling od smeđeg šećera i pažljivo očistite kožu glave
Foto: Ilustracija

Među prirodnim, manje štetnim varijantama pilinga su kombinacije smeđeg šećera, himalajske soli, zobenih pahuljica ili odabranog eteričnog ulja, prilagođene različitim potrebama kože.

Zdravo vlasište je ključni preduslov za lijepu, bujnu i zdravu kosu. Slično kao i koža lica ili ruku, vlasište zahtijeva odgovarajuću njegu kako bi se izbjegle neravnoteže i problemi poput masnoće, svrbeža ili gubitka kose. Faktori poput nekvalitetne ishrane, izloženosti okolišnim zagađenjima, vremenskih uslova i grešaka u njezi mogu dovesti do ovih problema. Zbog toga je važno posvetiti pažnju njezi vlasišta kako bismo održali zdravlje i ljepotu kose.

Piling za tjeme od smeđeg šećera

Sastojci

  • 2 supene kašike smeđeg šećera
  • 2 supene kašike usitnjenih zobenih pahuljica
  • 2 supene kašike regeneratora po želji

Pomiješajte sve sastojke kako biste napravili mehanički piling za tjeme. Nakon što kosu isperete od šampona, kružnim i nježnim pokretima umasirajte piling u mokro tjeme pa odmah isperite. 

Piling s aspirinom 
 
Sastojci

  • 6 do 8 aspirina i 4 kašike tople vode

Aspirin sadrži salicilnu kiselinu, hemijski eksfolijant koji doprinosi u čišćenju kože pa može biti koristan i za vlasište. Pomiješajte aspirine u vodi dok se ne otope pa nanesite tu smjesu na vlasište. Lagano izmasirajte prstima da fizički uklonite mrtve stanice kože pa vrlo temeljito isperite. Potom stavite regenerator na kosu. 

Piling za masno tjeme

Sastojci

  • 2 supene kašike šećera (ili krupne morske soli)
  • 2 supene kašikelimuna i
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

Sebum se često počinje stvarati pretjerano ako je vlasište jako suho pa je u ovom slučaju važno nanijeti sredstvo koje će hidratizirati kožu. Dobar izbor su maslinovo ili jojobino ulje koja doprinose tome da koža zadrži vlažnost i često se mogu naći u šamponima za masnu kosu. Pomiješajte sve sastojke pa nakon što kosu operete šamponom, kružnim pokretima nježno umasirajte piling u mokro tjeme. Kosu potom dobro isperite. 

Koliko često smijemo raditi piling vlasišta?

Ako je vlasište potpuno  zdravo i nemate problema sa suhom kožom, perutanjem ili masnom kožom vlasišta koja svrbi, započnite s pilinzima jednom mjesečno, što bi moglo biti dovoljno. Ako imate problema s masnom kosom, peruti i slično, možete pokušati s pilingom svake dvije sedmice pa posmatrajte kakva je reakcija vlasišta. Ako se problem sporo povlači, možete probati sa sedmičnim pilinzima, posebno ako vam se vlasište inače pojačano znoji ili ste često u teretani.

No, pazite da ne pretjerujete s utrljavanjem pilinga u kožu, kako ne biste napravili štetu i pogoršali stanje vlasišta. I nipošto ne radite pilinge ako postoje neke ranice, ekcemi ili seboreja na vlasištu. U tom slučaju obavezno se javite dermatologu i bez njegovog savjeta ne koristite nikakve preparate.