Moda

3 greške koje nam uništavaju omiljene traperice

Autor: Žene.ba
3 greške koje nam uništavaju omiljene traperice

Traperice su vječni komad i inventar gotovo svih ženskih ormara. Bez obzira koliko smo ih platili, svi želimo da potraje što duže. Zbog toga bismo se trebali pridržavati određenih pravila vezanih uz njihovo održavanje.

1. Prečesto pranje traperica
Traperice se šire prilikom nošenja pa ih iz želje da savršeno prijanjaju uz tijelo možda i prečesto peremo. I dok će pranjem omiljene traperice vratiti oblik, tkanina bi se s vremenom mogla istanjiti i čak rasparati.

Dok neki stručnjaci tvrde kako ih trebamo prati svaka 4 mjeseca, (što zvuči ipak malo ekstremno), drugi smatraju da bismo ih trebali prati nakon desetak nošenja, ali nikako u pretrpanoj mašini.  Za modele s puno elastina preporuča se pranje u hladnoj ili mlakoj vodi.

2. Nošenje sitnica po džepovima
Ukoliko džepovi traperica glume torbicu pa u njima nosimo ruževe, mobitele i razne druge sitnice, činimo čak dvije greške. Osim što će taj dio traperica izgubiti oblik, može ostaviti i trajne tragove.

Određena mjesta na džepovima će prilikom trenja izblijedjeti te na koncu i puknuti. I iako džepovi povremeno mogu poslužiti kao čuvalice mobitela i sitnih stvarčica izbacite ovu naviku ako želite besprijekorne traperice.

3. Pogrešno tretiranje mrlja
Vjerojatno nam se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim trapericama prilikom otklanjanja mrlje od kave, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna blijeda mrlja na tom mjestu dokaz je nepravilnog tretiranja.

Kako biste što učinkovitije uklonili mrlju najvažnije je brzo djelovati i ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti je mješavina vode i soli. Kako biste traperice što nježnije tretirali, uzmite neku mekanu tkaninu namočite ju u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje.

Ukoliko vam na hlače padne masnoća probajte je prvo tretirati s puderom u prahu. Nanesite puder na mrlju, ostavite ga da djeluje nekoliko sati i trebao bi pokupiti masnoću. Nakon toga ga odstranite papirnatim suhim ručnikom. Potom traperice operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj na deklaraciji traperica.

Za uklanjanje masnih mrlja učinkovit može biti i deterdžent za posuđe. Na mekanu krpu stavite par kapi deterdženta i malo vode i blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga hlače potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila.

Zadovoljna.hr