Moda

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi

Autor: Žene.ba
7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi
Osim basnoslovne cijene za koju vrlo vjerojatno znate, donosimo vam podatke o ovom ikoničnom komadu koje još možda niste čuli...

Mislite da znate sve o obožavanim Birkinicama? Razmislite ponovno. Uz veoma visoku cijenu i ekskluzivnost koja ih prati - i za koju svi znamo - postoje neke činjenice za koje još zasigurno niste čuli. Slavna torba napravljena je za francusku glumicu i it djevojku Jane Birkin nakon slučajnog susreta s tadašnjim CEO-om modne kuće Hermès, a iako je nastala prije 34 godine, torba je već do sad zaradila kultni status. Njihova ekskluzivnost učinila ih je još poželjnijima, a štuju ih glumice s holivudske A-liste, pjevačice, modne influencerice i ostale slavne dame. Donosimo vam sedam činjenica koje možda niste znali o Hermès Birkin torbi.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 1)

1.     Kad pomislite na Hermès sigurno vam prvo padnu napamet narančaste kutije. Jeste li znali da su kutije zapravo trebale biti krem boje sa zlatnim rubovima? Nakon što je proizvođaču kutija ostalo samo narančastog papira, odlučio ih je izraditi u toj boji. Na kraju je Hermèsovo pakiranje osvojilo nagradu koju nazivaju Oscarima u toj kategoriji 1994. godine.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 2)

2.     Znamo da je torba naziv dobila po Francuskinji Jane Birkin, ali jeste li znali da je prva skica napravljena na papirnatoj vrećici koja se u avionu dijeli ljudima kojima pozli? CEO Hermèas, Jean-Louis Dumas, ponudio je glumici i pjevačici da će joj napraviti idealnu kožnatu torbu u koju joj stanu sve stvari za vikend, nakon što je svjedočio kako joj ispadaju sve stvari iz pletene košare koju je nosila.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 3)

3.     Prema podacima s izložbe Hermès Birkin torbi u londonskom Libertyju 2014. godine, prva torba izrađena za Jane Birkin imala je jednu posebnost: s jednog remenčića visila je grickalica za nokte jer je, navodno, francuska ikona stila bila jako zahtjeva kad su njezini nokti bili u pitanju.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 4)

4.     Očekivali biste da netko po kome je nazvana jedna od najtraženijih torbi na svijetu u svom ormaru ima taj model u svim bojama i verzijama, ali Jane Birkin imala je samo jednu birkinicu koju je nosila dok joj se ne bi raspala, kada bi je zamijenila s istom, ali novom. U intervjuu za BBC prošle godine otkrila je kako više ne nosi torbu jer joj je postala prevelika, odnosno preteška kad je napuni stvarima, a preferira nositi manje stvari i biti neopterećena.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 5)

5.     Iako je model Birkin najprepoznatljiviji komad francuske modne kuće, Hermès je zapravo poznat po odličnoj obradi kože, tako da je baš svaki njihov komad malo umjetničko djelo. Pažnja se pridaje i najsitnijim detaljima, a jednom zanatliji s najmanje pet godina iskustva, koji koristi samo svoje posebne alate, potrebno je čak 48 sati za izradu jedne torbe.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 6)

6.     Iako je cijena ovih torbica najčešće u peteroznamenkastom iznosu, najskuplji model nosio je naziv Himalaya Birkin, a prodan je u hongkonškoj aukcijskoj kući Christie's za 383,522 dolara.

7 stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi (фото 7)
7.     Za razliku od zlata, čija cijena na tržištu stalno varira, vrijednost Birkin torbi nikad ne pada, kažu podaci istraživanja online platforme Baghunter. Prema podacima otprije dvije godine raritetni primjerci, godišnje su "vraćali" 14.2% vrijednosti svojim vlasnicima, u proteklih desetak godina. Pa kad se kaže da je shopping torbe dobra investicija, Hermès Birkin to je živa istina.

Buro247.hr