Na izradi radilo 30 ljudi

Bottega Veneta predstavila neobičnu torbu koja je spoj tradicionalnog umijeća i modernog dizajna

Autor: Žene.ba
Bottega Veneta predstavila neobičnu torbu koja je spoj tradicionalnog umijeća i modernog dizajna
Foto: Instagram

Brend Bottega Veneta, poznat po svojim inovativnim pristupima u modnom dizajnu, predstavio je najnoviji hit sezone: torbu "Clam", koja je prava oda kreativnosti i majstorstvu. Inspirisana tradicionalnim pletenjem košara, ova torba predstavlja jedinstvenu kombinaciju moderne tehnologije i drevnih zanata, s posebnim naglaskom na istraživanje novih tehnika obrade kože.

Na čelu ove avanture stoji kreativni direktor Matthieu Blazy, koji je preuzeo vodstvo u Bottega Veneti 2021. godine. Blazy, poznat po svojoj strasti za inovacijama, iskoristio je svoje mjesto da pomakne granice u dizajnu i izradi kožnih proizvoda. Njegov cilj bio je jasna: pronaći nove načine za rad s kožom, nadahnut stvaranjem torbi koje nisu samo modni dodaci, već i umjetnička djela.

S novim modelom, Blazy je odlučio unaprijediti klasiku. Torba "Clam" izrasla je iz njegovog istraživanja sicilijanske tradicije pletenja košara. U knjizi o lokalnim obrtničkim tehnikama, Blazy je otkrio sliku tradicionalnih košara i postavio izazov svom timu: kako možemo ujediniti metode Bottega Veneta s drevnim tehnikama pletenja?

Tim dizajnera, uključujući direktoricu dizajna ženske kožne galanterije Caterinu Brocchi, krenuo je na putovanje u istraživanje. Posjetili su sajmove i izložbe u Siciliji i Poljskoj, analizirajući tehnike izrade košara kako bi stvorili torbu koja spaja prošlost i sadašnjost. Rezultat njihovog truda je "Clam" torba – simbolična i elegantna kreacija koja odražava posebnu povezanost brenda s vodom, budući da je Bottega Veneta osnovana u blizini Venecije.

Torba "Clam" impresionira svojim oblikom školjke, što joj daje jedinstvenu strukturu. Tim za inovacije uspio je pronaći kožu koja je reljefno otisnuta kako bi oponašala teksturu lišća banane, materijala poznatog u izradi košara na Haitiju i Filipinima. Ovaj kožni materijal potom je obrađen u cjevaste trake koje daju torbi izuzetnu fleksibilnost i čvrstoću, ali i očaravajući estetski dojam.

Prvi put predstavljena na reviji Bottega Veneta za proljeće 2024., torba "Clam" dolazi u različitim veličinama, a cijene variraju – manji model možete nabaviti za 5.600 eura, dok veća verzija doseže cijenu od 17.000 eura. Iako je dizajner razmatrao dodatke poput metalnih elemenata ili patentnih zatvarača, odlučeno je da torba ostane u svom čistom, minimalističkom obliku.

Matthieu Blazy naglašava: "Način na koji sam strukturirao kompaniju jest da sam izbrisao ideju umjetnika. Stvaranje je avantura koju prolazimo svi zajedno." Ova filozofija očituje se u svakoj komponenti torbe, koja ne samo da privlači pažnju, već i nadahnjuje ljubitelje mode da istraže vlastite granice stila.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?