Moda

Kineskoj dizajnerici odbijena viza za prisustvovanje New York Fashion Weeku

Autor: Žene.ba
Kineskoj dizajnerici odbijena viza za prisustvovanje New York Fashion Weeku

Čini se da se posljedice trgovinskog rata Donalda Trumpa s Kinom sada osjeti i na predstojećoj Sedmici mode u New Yorku, koji počinje 6. septembra. Njujorškia sedmica mode posljednjih nekoliko godina privlači mnoge kineske dizajnere, a posljednjih sezona njegov je raspored uključivao čak cijeli dan događanja posvećenih kineskim brendovima po nazivom China Day ( Dan Kine).

https://www.instagram.com/p/BnjbQQ9niND/?utm_source=ig_embed

Kineskoj dizajnerici Xiaojuan Yang, osnivačici neovisne modne kuće I Love Pretty, i njenom timu odbijene su vize za putovanje u Sjedinjene Države sljedeći mjesec. Prema različitim izvješćima, Yang se prijavila za vizu u američkom konzulatu u Guangzhouu u Kini, no zahtjev je odbijen i nije određen konkretan razlog za odbijanje.

https://www.instagram.com/p/B1OlGaxHBSe/?utm_source=ig_embed

Vijest dolazi u jeku izvještaja kako je broj kineskih putnika u SAD prošle godine prvi put opao nakon 2003. godine, usred napetosti između Bijele kuće i Pekinga. Dizajnerica brenda I Love Pretty, koja je svoje kolekcije u prošlosti pokazivala u modnim prijestolnicama poput Pariza i Milana, još uvijek planira pokazati svoj asortiman za proljeće-ljeto 2020. godine. Revija će se održati bez Yang i njenog osoblja 6. septembra.

https://www.instagram.com/p/BzhsVS4nR6K/?utm_source=ig_embed

Modni dizajner Tom Ford, novoimenovani predsjednik CFDA-e (Vijeća modnih dizajnera Amerike), nedavno je rekao da “budućnost američke mode počiva na povećanoj globalnoj perspektivi” i učinio je svojom misijom da američku modu učini više međunarodnom te New York privlačnijim za svjetske dizajnere, novinare i kupce.

Elle.hr