Moda

Kolekcija za kojom su uzdisale sve žene u publici Sedmice mode u New Yorku

Autor: Žene.ba

Ako treba izdvojiti jednu kolekciju koja je izazvala opći trans među ženskim dijelom publike na njujorškoj Sedmici mode, onda će ta čast pripasti poznatom stilisti Brandonu Maxwellu koji je jučer predstavio svoju kolekciju posvećenu rodnom Teksasu. Maxwell je jako cijenjen među publikom dubljeg džepa i njegovu klijentelu odreda čine žene koje ulažu u odjeću, a ne kupuju je sumanuto na online dućanima. Svaki komad koji predstavi ima određenu dozu klasike u sebi koja ga čini vrijednom i dugovječnom investicijom. U neku ruku možemo kazati da Maxwell postaje neka suvremena verzija Oscara de La Rente, tačnije simbol onoga što je Oscar u svojim najboljim danima predstavljao za svoju bogatu i biranu klijentelu.

Prilikom stvaranja nove kolekcije Maxwell je cijeli svoj tim preselio u pustinjski gradić Marfa u Teksasu odakle su crpili inspiraciju za njegovo viđenje teksaškog glamura. Stil bogatih Teksašanki poznat nam je jedino iz serija i reality televizije gdje je sve pretjerano nabacano i odijeva se po sistemu "sve što imaš u ormaru stavi na sebe". Maxwell je svoju posvetu odradio puno elegantnije, ali s nekim tipičnim estetskim detaljima koje Amerikanci vežu za teksaški glamur. Iako su prvi modeli (sve odreda verzije male ružičaste haljine) dali za naslutiti da nas očekuje nešto prpošno i pomalo ironično, ostatak kolekcije se lijepo razvio u jednu elegantnu priču iz koje bismo rado uzeli poneki komad.

Bilo je tu strogo krojenih bijelih košulja koje je omekšao u paru sa svilenim kratkim hlačicama u divnoj boji jantara ili širokim svilenim hlačama boje mente. Potom smo vidjeli minimalističku rebrastu haljinu boje kože koja je idealno složena sa svilenom šarenom maramom i sandalama, kombinezoni u sunčano žutoj i crvenoj plijenili su pažnju sofisticiranim krojem. Jedan je odjenula i Gigi Hadid za veliki večeru magazina BOF, a gore pomenutu haljinu u boji pudera je nosila njezina sestra Bella. Revija je zatvorena nizom raskošnih koktel večernjih haljina koje su prštale color block kombinacijama jarkih boja. Posebno nas se dojmila žuta koktel haljina koja izgleda poput nekog cvijeta koji se obavija oko tijela, ali i plisirana haljina s pripadajućim bolerom u nježnoj nijansi mente. Ne smijemo zaboraviti velike plastične torbe s bocama šampanjaca koje su postale Instagram trenutak dana.

Buro 24/7