Kolekcija izrađena od plastike

Kylie Jenner izazvala kontroverzu među ekolozima

Autor: Žene.ba
Kylie Jenner izazvala kontroverzu među ekolozima
Foto: Kylie Jenner

Iako je nedavno dobila priznanje udruge za zaštitu životinja PETA, mnogima se nije svidjelo što je njena cijela kolekcija izrađena od plastike, tačnije materijala koji zagađuju okoliš i nisu stvoreni da traju.

Kylie Jenner definitivno ima nos za biznis, no nerijetko neki njeni proizvodi izazovu kontroverze. Ovog puta, nova kolekcija njene modne linije Khy, koja je predstavljena krajem februara, razljutila je udruženja koja se brinu za ekologiju i očuvanje planete. Naime, nikako im se nije svidjela činjenica što je njena cijela kolekcija izrađena od plastike te da se radije odlučila za jeftinije materijale koji se rade od fosilnih goriva nego na druge održive materijale koji nisu toliko štetni za okoliš i planetu.

"Kylie Jenner promoviše industriju brze mode koja dodatno potiče prekomjernu proizvodnju, ali i potrošnju. Ovi odjevni predmeti nisu dizajnirani da traju, oni su izgrađeni oko kratkotrajnih trendova bez poštovanja prema ljudima koji su ih napravili, planeti ili životinjama koje su u procesu naštetile.Izrada mode koja šteti ljudima, životinjama i planeti je strašna. Zaslužujemo odjeću koja je lijepo napravljena, a ne samo ugodna za nošenje", ispričala je Emma Hakansson, osnivačica udruženja Collective Fashion Justice za Daily Mail.

"Iako je koža dobivena od životinja jedan od najštetnijih i najokrutnijih, destruktivnih materijala u modi, nazivanje ovih odjevnih predmeta veganskom kožom nije fer. Ova odjeća nije napravljena kako bi zaštitila životinje ili brinula se o održivosti, već je iza svega samo profit", rekla je Emma.

Kylie i njezin tim, nisu reagovali na optužbe. A slavna poduzetnica prošle godine u decembru je dobila posebnu nagradu udruženja za zaštitu životinja PETA i to upravo kad je predstavila kolekciju. Pripala joj je titula, Best Vegan Fashion.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ria & Fran (@chicksintheoffice)