Superioran materijal

Lan: Najbolji izbor za ljetne dane

Autor: Žene.ba
Lan: Najbolji izbor za ljetne dane
Foto: Ilustracija

U periodu kada nas očekuje niz toplotnih valova, svi tražimo načine kako da se lakše nosimo s vrućinom. Stručnjaci savjetuju da je ključno nositi odjevne komade od materijala koji propuštaju vlagu i omogućavaju koži da diše. U tom smislu, lan se ističe kao najefikasniji izbor.

Dok su pamuk i lan najpoznatiji materijali za vruće ljetne dane, stručnjaci naglašavaju da je lan superioran. Prema riječima profesora Sundaresana Jayaramana, lan je najučinkovitiji u borbi protiv visokih temperatura jer pomaže tijelu da se brže rashladi. "Osjećaj ugode ovisi o količini vlage koju tijelo otpušta. Ljeti je važno nositi odjeću koja pomaže u isparavanju znoja. Ako ne planirate fizičku aktivnost, lan je najbolja opcija", objašnjava Jayaraman.

Dok pamuk i lan dobro upijaju vlagu, razlika je u tome što pamuk zadržava tekućinu, dok lan omogućava njeno brže isparavanje. Ovo je posebno značajno za ljetne vrućine, gdje je prozračnost ključna. Lanena vlakna, koja su deblja od pamučnih, pružaju bolju prozračnost zahvaljujući svojoj strukturi s više prostora između vlakana, što omogućava lakši prolaz zraka.

Za sportsku aktivnost na suncu, međutim, sintetički materijali poput poliestera su bolji zbog svoje sposobnosti odvođenja znoja s kože, zahvaljujući hemijskim tretmanima. Iako poliester može biti bolji za vježbanje, za svakodnevne aktivnosti u vrućem vremenu, lanena odjeća je i dalje najbolji izbor.

Još jedna prednost lana je njegova krutost. Lanena vlakna zadržavaju svoj oblik bolje od pamuka, što znači da lanena odjeća visi s tijela i ne prianja uz kožu. Ovo omogućava bolju cirkulaciju zraka i efikasnije isparavanje znoja. S druge strane, iako lan nudi mnoge prednosti, može biti neugodan za neke osobe zbog svoje krutosti i zahtijeva redovno peglanje.

Na kraju, iako su stručnjaci složni da je lan najbolji za vruće ljetne dane, važno je uzeti u obzir sve njegove karakteristike i odabrati materijal koji vam najviše odgovara. Ako lan nije vaš izbor, pamuk i sintetički materijali imaju svoje prednosti u različitim situacijama.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?