Nemoguće doći do nje

LV-ova kultna torba "Speedy" ponovo je postala jedna od najtraženijih trobi

Autor: Žene.ba
LV-ova kultna torba "Speedy" ponovo je postala jedna od najtraženijih trobi
Foto: Instagram

Nijedna dobra torba neće pasti u zaborav, a to je dokaz i kultni Louis Vuittonov model "Speedy" koji je ponovno privukao pažnju. Iako je oduvijek bio prisutan na modnom radaru, posljednjih godina su ga pretekle neke nove "it" torbe. Međutim, nakon što je Pharrell Williams predstavio varijantu od milion dolara na svojoj debitantskoj reviji, "Speedy" je doživio pravi revival.

Nedugo nakon toga, mnoge svjetske modne ikone, kako žene tako i muškarci, poludjele su za tom torbom. Rihanna, LeBron James, Jacob Elordi... samo su neka od imena koja nose skupocjeni "Speedy". To posljedično znači samo jedno - do torbe je sada vrlo teško doći.

Jedna od najvećih "it" torbi svih vremena, dizajnirana je 1930. godine kao manja verzija izuzetno popularnog putnog modela "Keepall". Zahvaljujući revoluciji putovanja u tom periodu, nazvana je "Express". "Speedy" je originalno imala širinu od 30 cm, predstavljajući savršenu sinergiju funkcionalnosti i praktičnosti.

Međutim, 1959. godine, Audrey Hepburn zamolila je Vuittona da popularnu putnu torbu "Keepall" preobrazi u mini dnevnu varijantu koju bi mogla redovno nositi. Na zahtjev Audrey, dizajner je stvorio manju verziju koja je bila široka 25 cm, a ta dimenzija i danas ostaje vrlo popularna. Tek nakon što ju je glumica nosila, model je krenuo u masovnu proizvodnju koja je odgovarala zahtjevima kupaca, te je vrlo brzo postao rasprodani model čim bi se pojavio na policama prodavnica.

View this post on Instagram

A post shared by vision board (@arnobashraf)

Klasična verzija torbe sastoji se od čvrstog platna s ručkama i obrubom od vachetta kože. Vachetta koža je netretirana i nezaštićena premium kravlja koža koja tokom godina i zbog korištenja postepeno tamni u tamnosmeđu boju. Taj proces naziva se patina i jedan je od najboljih pokazatelja autentičnosti određenog LV komada.

I tako, više od 90 godina nakon lansiranja modela, "Speedy" i dalje s jednakim žarom privlači modne entuzijaste te opetovano potvrđuje svoj status kao jedne od najpopularnijih torbi svih vremena!