Moda

Manekenka na pisti popljuvala novu kolekciju modne kuće Gucci

Autor: Žene.ba
Manekenka na pisti popljuvala novu kolekciju modne kuće Gucci

Čini se da dizajneri ne uče na svojim greškama.

Nakon što se Gucci već nekoliko puta našao na udaru kritika zbog neprimjerene odjeće, a posljednji put u maju ove godine zbog nepoštovanja indijske kulture s turbanima od 790 dolara, svojom novom kolekcijom razbjesnio je vlastitu manekenku.

Naime, tijekom revije na Sedmici mode u Milanu manekenka Ayesha Tan-Jones pokazala je što misli o predstavljenoj kolekciji, i to dok je nosila reviju.

"Mentalno zdravlje nije moda", napisala je crnim markerom na dlanove i podigla ih nasred piste referirajući se na komade iz kolekcije koji su očigledno inspirirani luđačkim košuljama i bolničkim uniformama.

Njezin tihi protest odjeknuo je na društvenim mrežama, na kojima se i sama nakon revije osvrnula na njega i zahvalila drugima na podršci.

https://www.instagram.com/p/B2wARwMAu1t/?utm_source=ig_embed

"Htjela bih iskoristiti ovu priliku da podsjetim ljude da je ovaj hrabri čin zapravo jednostavna gesta u usporedbi s hrabrošću koju ljudi s mentalnim problemima pokazuju svaki dan", napisala je na Instagramu te otkrila da su joj podršku pružile i mnoge druge manekenke na reviji koje također tu kolekciju smatraju uvredljivom, dodavši da bez njih ne bi imala hrabrosti za taj potez.

"Neki modeli odlučili su donirati dio novca koji su zaradili za reviju humanitarnim udrugama za mentalno zdravlje, a i ja sam donirala sav honorar", otkrila je.

O svemu se dan nakon revije oglasio i kreativni direktor modne kuće Allessandro Michelle.

"Komadi inspirirani uniformama i luđačkim košuljama trebali su simbolizirati restrikcije koje nameće društvo i one koji ga kontroliraju. Sve je to bio dio performansa", obranio se dizajner u izjavi za The New York Times.

Index.hr