modni glamur

Milano Fashion Week: Fendi proslavio 100. godišnjicu

Autor: Žene.ba
FOTO: journal.hr

Otkako je počela septembarska sezona sedmica mode za proljeće/ljeto 2025., modna industrija već je predstavila brojne inovacije i stilske pravce kroz sedmice mode u New Yorku i Londonu. A tek što je završio London Fashion Week, modni glamur se preselio u Milano.

Prepoznatljiv po svojoj tradiciji visokog dizajna i ključnim trenucima haute couturea, Milano sada preuzima pozornicu i zaljubljenici u modu ne mogu biti sretniji zbog toga. Sedmica mode u Milanu trajat će do ponedjeljka, 23. septembra.

Vrhunski svjetski brendovi

Revije Jila Sandera, Roberta Cavallija, Etra, Toma Forda, La Perle, Prade, Moschina, Emporio Armanija, Diesela, The Attica, Bottega Venette će se smjenjivati, ali posebno se najavljuje i očekuje Versaceova revija, koja će biti upriličena 20. septembra.

Italijani su poznati po dobrom stilu, i to ne samo u modnoj, već i u drugim industrijama, a neke od najluksuznijh modnih kuća svoje korijenje pustilo su upravo u Italiji. Prada, Gucci, Fendi, Miu Miu, Marni…

Sedmica mode u Milanu krenula je s rođendanom. Fendi je obilježio svoju stogodišnjicu, podsjećajući na svoje korijene, kada ga je 1925. godine osnovala Adele Fendi, u eri art decoa.

Kim Jones, trenutni kreativni direktor, želio je povezati ready to wear i haute couture dizajn slaveći svakodnevicu, dok istovremeno zadržava sofisticiranost kuće, prenosi Azra.ba

Kolekciju je obilježio niski struk, tipičan za modu 20-ih. Također, Fendi je ovom revijom potvrdio i dao svoj pečat na trend prozirnih materijala.

Transparentne haljine ukrašene kristalima, viđene na pisti, predstavljaju modernu viziju Kim Jonesa, redefinišući ovaj trend kroz prizmu Fendi dizajna. U nastavku pogledajte neke od Fendijevih kreacija prikazanih na otvaranju Milano Fashion Weeka.