Viševjekovna tradicija

Na prestižnom protokolu u Evropi, istakao se i bh. dizajn

Autor: Žene.ba
Foto: Protokol

Prije nekoliko dana, španski kralj Felipe VI primio je od Vesne Andree Zaimović, nedavno imenovane ambasadorice Bosne i Hercegovine u Španiji, akreditive. U naknadnom izvještaju, ambasadorica je istakla svečanu grandioznost protokola čija tradicija ima duboke korijene u prošlosti.

Krajem prethodne godine, Vesna Andree Zaimović je postala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji. Na svečanosti koja ima viševjekovnu tradiciju, španski kralj Felipe VI nedavno je primio akreditive od Vesne Andree Zaimović. Prilikom tog događaja, Njegovo Veličanstvo Felipe VI vodio je razgovor s ambasadoricom Bosne i Hercegovine, dotičući se važnih tema.

Kralj Felipe VI izrazio je uvjerenje da će Španija pružiti potpunu podršku Bosni i Hercegovini, ističući dugotrajnu povezanost s našom zemljom i uzvrativši srdačne pozdrave.

Vesna je istakla u svojoj objavi o ovom svečanom činu kako se predaja akreditiva u Španiji smatra jednim od najstarijih i najuglednijih protokola u Evropi. Ova ceremonija, koja se gotovo nepromijenjena održava od 1717. godine kada ju je uveo tadašnji kralj Felipe V, započinje u palati Santa Cruz, sjedištu Ministarstva vanjskih poslova. Nakon toga, delegacija u pratnji konjanika stiže do Kraljevske palače, gdje kraljevska garda odaje počast dok orkestar izvodi himnu zemlje koju diplomat predstavlja.

Također je opisala pripreme za ono što slijedi u kraljevskoj palači: "Dresscode na ceremoniji predaje akreditiva kralju Španije je unaprijed definiran i svečan koliko i sama ceremonija. Diplomatska predstavništva koja predaju akreditive dobivaju precizne upute danima prije događaja, uključujući i pravila odijevanja. Za dame: duga večernja haljina, svečana uniforma ili tradicionalna nošnja države koju predstavljaju. Za gospodu: frak s bijelom mašnom, svečana uniforma ili tradicionalna narodna nošnja. Također se stavljaju odlikovanja, ako osoba posjeduje."

Počast domaćinima

Isti dress code vrijedi i za osoblje Ministarstva vanjskih poslova i članove kabineta Njegovog Veličanstva koji sudjeluju u ceremoniji. Prilikom predaje vjerodajnica, ambasador ili ambasadorica ima privilegiju predstaviti kralju članove diplomatske misije kroz funkcije koje obavljaju.

"Imala sam čast predstaviti bh. diplomate u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Madridu kralju Felipeu VI, uključujući ministra savjetnika, Armina Zeću, te prvog sekretara, Aleksandra Budišu. Dress code transcendirao je obični dekor; predstavlja simbol poštovanja prema domaćinima i istovremeno naglašava važnost države koju zastupate. Zbog toga me izuzetno ponosilo što sam na dvoru kralja Španije mogla predstaviti vrijedne primjere bh. modnog dizajna kroz model i stilizovanje Kaftan Studija te naušnice iz zlatare Sofić - repliku nakita iz razdoblja bosanskog kraljevstva."