Sa 14 hiljada bašlija

Neobična haljina Miley Cyrus sa dodjele Grammy-ja pravljena je čak 28 dana

Autor: Žene.ba
Neobična haljina Miley Cyrus sa dodjele Grammy-ja pravljena je čak 28 dana
Miley Cyrus

Osim što je na njoj osvojila svoja prva dva Grammyja, Miley Cyrus 66. dodjelu najprestižnije muzičke nagrade zasigurno će pamtiti i po haljini koju je nosila na crvenom tepihu.

Zlatnu haljinu koja gotovo u potpunosti otkriva tijelo za Miley je dizajnirao John Galliano, kreativni direktor modne kuće Maison Margiela.

Pariška modna kuća slavna je po svojim kultnim, avantgardnim kreacijama, a upravo je takva i haljina koju je Miley Cyrus nosila na crvenom tepihu 66. dodjele nagrada Grammy. Miley je u njoj izgledala senzacionalno, a mnogi su se pitali kako ju je uopće obukla, s obzirom na to da je izrađena od čak 14.000 bašlija.

Bilo je potrebno 675 sati ručnoga rada da bi ova haljina nastala u Maisonovim ateljeima visoke mode i da bi se sve te silne bašlije posložile kako bi tvorile savršenu kreaciju. Zanimljivo je i da je John Galliano 1997. za Dior kreirao sličnu zlatnu haljinu iz kolekcije inspirisane Starim Egiptom, koju je na pisti nosila Naomi Campbell.

Mileyna haljina nazvana Artisanal zaista izgleda poput modnog remek-djela, a savršeno su je upotpunile štikle od kombinacije brušene kože vintage žute boje i zlatne kože sa prekriženim remenčićima na gležnju, koje je za kuću Maison Margiela dizajnirao Christian Louboutin.

Čak ni najoštrijem oku nije bilo lako odmah primijetiti da je haljina Miley Cyrus u potpunosti izrađena od bašlija, naročito zato jer je njena predivna figura ukrala svu pažnju.

Ali to i jest zadatak dobre haljine, da osoba koja je nosi u njoj izgleda dobro, jedan je od komentara. Nekima se pak svidjela poveznica sa punk scenom osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je druge podsjetila na Marlene Dietrich u filmu "Kismet".

No, čini se da je prava inspiracija za stajling Miley Cyrus na 66. Grammyjima bila Tina Turner iz filma "Pobješnjeli Max 3", u čast glazbenoj ikoni koja je preminula u maju prošle godine i Mjesecu afroameričke historije koji se obilježava svake godine u februaru.