Stylish odabir

Omiljene sandale djetinjstva se vraćaju u modu

Autor: Žene.ba
Omiljene sandale djetinjstva se vraćaju u modu
Foto: Instagram

Gumene sandale, svjetski poznate i kao jelly sandale, nekad su bile neizostavna ljetna obuća za plažu. Tada su se nosile samo zbog praktičnosti, a u ljeto 2024. se vraćaju kao stylish i kul modni odabir i nostalgičan trend. Ovaj par sandala istinski nas vraća u djetinjstvo, ali i dokazuje da je moda ciklična. Saznali smo kako ih danas nose it djevojke – i koji ih brendovi imaju u svojim kolekcijama.

Sve je počelo, odnosno vratilo se, zahvaljujući brendu The Row. Čuveni quiet luxury brend blizankinja Olsen u septembra prošle godine u Parizu je predstavio jelly sandale u svojoj uspješnoj kolekciji Pre-Fall 2024. Tako se ovaj nostalgičan gumeni par obuće vratio na vrh liste it komada za ljeto. Nakon ove revije uslijedile su high-street interpretacije trenda. 

View this post on Instagram

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

Nakon japanki, kitten heels, sandala s cvjetnim aplikacijama i espadrila, novi ljetni trend postale su gumene sandale. Praktične i lagane, ove sandale zavladale su modnom scenom, a pažnju javnosti posebno su privukle kada ih je nosila poznata glumica Jennifer Lawrence. Zatim je u istima viđena i glumica Blake Lively, koja ih je kombinovala s lepršavom ljetnom haljinom. Nakon toga, trend se preselio na Instagram, odakle crpimo inspiraciju za styling.

Za razliku od onih kričavih sandala iz djetinjstva, nova vizija gumenih sandala je (malo) suptilnija, ali glavna paleta boja ostaje ista. Omiljene gumene sandale su, naravno, one u bojama vodenih sladoleda. Crvena i plava su apsolutni hit kada su ove sandale u pitanju, iako su popularne i prozirne, idealne za ljubiteljice minimalizma.

View this post on Instagram

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)